Snygga till bilen då vintern är över med oxalsyra för effektiv rostborttagning-formaterad

Vintern är äntligen över och med det ökade ljuset så syns plötsligt rostfläckar som kan ha uppstått av flygrost. För att ta bort rost på säkert sätt så gäller det att välja en procedur som icke kommer att skada metallen och som heller inte är riskfylld för dig. Det finns oxalsyra båt, bil och andra metallytor kan bli som fullständigt nya av.

flygrost

Så utför du rostborttagning med oxalsyra på ett säkert sätt

Tänk på att oxalsyran är en kraftfull karboxylsyra som kan vara farlig om man får den i sig i alltför stora mängder. Man ska även skydda ögon och händer då man vill avverka rostfläckar med denna syra, och man ska absolut inte provsmaka produkten!

Du kan handla ren oxalsyra och därnäst blanda ut den med vatten. Det finns en oxalsyra Biltema säljer som funkar som en fälgtvätt och som är mycket populär bland båt- och bilägare. Men man måste icke handla märke för det är själva syran som gör jobbet.

Faktum är att man finner den här syran i naturen som exempelvis i rabarber. Och man kan minsann få bort rost med rabarber men då ska man gno på bra eller få fram en koncentrerad juice som man lägger det rostiga föremålet i. Andra naturliga källor till syran är kakao och spenat men i livsmedel så är mängderna avsevärt små och därför så är det ofarligt att få i sig oxalsyran på detta vis.

Så kan du få dän rostfläckarna på små och stora metallföremål

Men hur ska man få bort rosten med oxalsyra? Det är icke så invecklat som man kan tro och det här är minsann något som allihopa kan göra. Oavsett ifall det gäller en trämöbel eller diskbänk som har fått fläckar så gäller det att gno området som färgats med oxalsyralösningen.

Om det handlar om ett mindre föremål så kan man blötlägga detta i lösningen över natten för att därpå spola av. I och med att detta ämnet är frätande och farligt att inmundiga så gäller det att behandla det på korrekt sätt.

Små barn ska ej få tillgång till oxalsyran och man skall fundera på att bevara händer och ögon ordentligt då man behandlar en metallyta. Om det är så att man av misstag får i sig mycket syra så gäller det att få hjälp hastigt. Det har faktiskt hänt att en individ har dött av att få i sig många gram av syran.

Man använder några teskedar syra per 1 dl vatten för att få en bra lösning så det rör sig ej om stora mängder. När behandlingen är klar så är det förstås relevant att man städar upp ordentligt och inte lämnar kvar rester av syran. Syran kan dock utan besvär spolas ut i avloppet.

Ska man blanda själv eller handla färdigblandat?

Det är inte besvärligt att blanda själv men för många så kan det vara behagligt med en färdig tvätt som innehåller syran och kanske andra ingredienser som också är med och verkar för en attraktiv yta. oxalsyra ej clas ohlson.
Vad man väljer är alldeles individuellt men det kan finnas pengar att spara på att själv mixa fram oxalsyralösningen som man rengör med.