Magnesiumstearat ser till att tabletten lossnar lätt från stansen

Tabletterna blir snabbt klara och ser bra ut. Självklart måste det finnas släppmedel i tabletter. I annat fall kan tabletterna fastna.

Som släppmedel kan du använda magnesiumstearat. Då kan de tryckas ut lättare. De får önskad form och kan enkelt paketeras då produktionen är klar.

Vad är magnesiumstearat för någonting?

Det är så enkelt som att magnesiumstearat kallas för släppmedel i tabletter. Man skulle kunna säga att det är en ätbar tvål.

Om du använder Magnesiumstearat får du en blank yta på tabletterna. Normal dosering är 0,5 till 1%, i extremfall 2%. Blanda det sist och inte alltför länge maximalt 5 minuter. Vid för lång inblandningstid blir tabletten skör, den släpper inuti också.

Magnesium stearat är vitt och löses inte upp av vatten. Det kommer som ett pulver som kan användas i pulverblandningen som pressas till tabletter. Det här är ett ämne som är säkert att använda då man formar tabletter som ska intas som medicin.

Produktionen måste vara enkel och snabb

Idag är snabbheten viktig. Idag kan tillverkningen pågå utan stopp. Med en automatiserad process kan tabletterna dessutom köras direkt till paketering.

Inga mänskliga händer behöver lägga sig i produktionsprocessen och det minimerar också risken för att det kan komma med bakterier i tabletterna. Men även maskiner kan göra fel, då kan man stoppa processen och rätta till det.

En enkel elektrisk tablettpress gör 1000-3000 tabletter i timmen. Den har då ett stanshuvud. Det finns maskiner som har upp till 32 huvuden. Då väller det ut färdiga tabletter.

Om en produktion måste stoppas är det sällan tabletterna det beror på. tabletter
Om man använder släppmedlet magnesiumstearat slipper man det problemet helt.

Det är viktigt att det flyter på. Om en stans blir klibbig så betyder det ofta tvärstopp, jam i maskinen som måste köras baklänges och det kan sitta hårt innan det lossnar. Ibland tar maskinen skada av det.

tablettillverkning

Se därför till att klibbmedlet är 20 % och att släppmedlet är 1 %.

Hos allt-fraktfritt.se kan du köpa både släppmedel och klibbmedel.

En väl planerad produktion är a och o

Du måste planera din tillverkning. Det gäller släppmedel i tabletter såväl som andra moment.

Om du är noga spar du både tid och pengar. Du kan vinna mycket på att kontrollera släppmedlet. Då blir det bäst resultat.

Men du får inte slarva med något moment då kan processen gå förlorad.