Känner du skillnad på Pommac och tuttifrutti?

Blindtester av läsk är kul. Du kan prova det när du vill fira någonting. Ta fram läskmaskinen och gör Pommac-läsk. Är det verkligen någon skillnad på Pommac och Champis?

sodastreamer

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Det kanske inte har någon betydelse? Om det är en god läsk med fruktsmak så gör det väl detsamma om den heter Champis, tutti och frutti eller gott och sött…

Många känner igen smaken av Pommac

Många kan peka ut Pommac i blindtest. Det här är en smak, och en doft, som är lätt att känna igen. Men du måste inte köpa Pommacen som läsk på flaska i butiken för att få smaken.

Du kan köpa koncentrat lika gärna. Hos allt-fraktfritt.se heter champis Fruktis.Smaken tillverkas av Aromhuset.

Pommac och Champis är bara några av alla de smaker som finns att välja bland. Du väljer. När du använder dig av koncentrat så kan du vara innovativ och blanda som du vill. Häll i mindre koncentrat för svagare smak och tvärtom. Välj också hur mycket kolsyra du vill ha.

Det är Aromhuset som vi pratar om. De vet vad de gör, de har nämligen jobbat i branschen i 30 år. Andra större företag som AGA kan inte konkurrera på lika villkor då butikerna pressar priserna.

Vikingsoda gjorde något av en kupp med sina läskkoncentrat. De ville ge Aromhuset en match. När de fått en bra nivå på sin försäljning hade de i sötningsmedel istället.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller mycket mindre socker. För bästa smak bland enligt delarna 1 + 7. Blandningen är så koncentrerad att det endast behövs någon deciliter av koncentratet.

Det smakar mycket

Det bubbelvatten du kan göra hemma är mycket godare än det i butiken. Mindre socker, helt enkelt. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Detta oavsett om det blir Julmust eller Champis.

Aromhuset ordinarie sortiment är fullmatad med smak. De innehåller bara 20 % socker mot den vanliga läsken som säljs i butik. För att absorbera resten av sockret tillsätter man vattenlösliga kostfibrer.

Det är samma relation som den mellan frukt och juice. Frukt innehåller också kostfibrer.

En Sodastream ger dig nästan oändliga möjligheter. Då kan du tillverka egna varianter av klassiska smaker som Pommac. Det kan vara kul att testa.

Sverige kan läsk. När nära nog resten av världen hade 4-5 smaker fanns här bryggerier med 30 smaker. Vi kan än i Sverige. Trots att Pripps numera är uppköpt av danska Carlsberg.

Sockerdricka skapas av päron och citron. Det var Saturnus som var först ut med receptet. Den används idag i Aromhusets läskkoncentrat, även i sockerfri Sockerdricka.

Champis och Pommac är de närmaste konkurrenterna idag. Båda är en fruktchampagne, en läsk av superkvalitet. Alla känner inte till att Champagne är ett vindistrikt. Fruktis och Champis är samma sak när det kommer till läskkoncentrat.

En riktig fruktsoda ska både smaka och lukt lime och citron. Frågan är om inte Pripps hade den bästa smaken? Bättre än alla andra.

Julmust är en annan svensk klassiker. Cola är en annan svart läsk, här är Coca cola världsledande. Men Saturnus hade Cuba Cola, i blindtester slog denna ut Coca cola.

Många använder Grape Tonic som drinkmix. Från början såldes läsk endast på apotek, när bryggerierna tog över blev varumärket Apotekarnes ett lyckokast. Pripps har hållit fanan högt.

Så gör du blindtest av läsk

Sprid ordet om blindtest och bjud in dem som vill vara med. De får täcka för ögonen. Du talar om att du kommer att bjuda på tre olika drickor. Säg läskens namn.

Det blir roligast om det rör sig om snarlika smaker som tutti frutti och Champis. Häll upp tre glas så får alla smaka. Sedan får de ge sitt utlåtande.

Berätta resultatet av testet när alla svarat. De flesta kommer nog att känna igen Pommac. Låt alla som vill vara med. hemläsk Den som vinner kan få en hel flaska av hemmagjord läsk.

Du kan också helt skippa blindtest och bjuda på Pommac Champis eller en annan blandning som du har tagit fram. Det blir en helkväll.