Använd en ejektorflaska och bli av med mossan

Det är bara i sagoböcker som mossan är vacker att se på, ja och så kanske djupt inne i skogen där den breder ut sig som ett mjukt täcke över sten och häll. I trädgården vill man ju ta bort den snabbt.

Med Mossa GTI eller Järnsulfat Turbo så får man en färdigblandad lösning av 288 gram järnsulfat och resten vatten upp till en liter, som man kan spraya ut över gräs och gångar i trädgården. Mossan dör av medlet och gräsmattan kan frodas igen. Med lite tålamod vinner du över mossan.

gödningsspridare

Så fungerar en ejektorflaska

Det fungerar som en sprinkler. När man väl kopplat in vattenslangen på dunken så är det bara att köra på. Det är mycket mer effektivt än en spridarramp.

Dunken har en funktion som gör att blandningen sker automatiskt och det är mycket praktiskt. Det är bara att sätta igång.

Även Takrent fungerar bra på olika påväxter.

Det finns också tak GTI och Takrent Turbo som är till för taket. Till detta kan man köpa en särskild blandning utan järnsulfat. Med tak gäller lite andra förhållningssätt.

Synlig mossa kan man skrapa bort först. Sedan kan man spola med vatten för att få bort lösa bitar. Det mesta kommer då att samlas i hängrännan.

Med Tak GTI tar man sedan bort det sista av mossan. Man låter medlet verka.

Det finns en plan B men den tar längre tid. Spruta på rikligt med Bensaltensid eller Takrent Turbo. stroller spridare Om några månader har mossan regnat bort.

Spara ejektorflaskan. Flaskan kan återvinnas. Man kan ju göra egna järnsulfatblandningar. 15 kg kostar mindre än Mossa GTI. Till taket kan man använda Fulstopp istälet.

Ejektorflaskor finns billigt på webben.

Hos allt-fraktfritt.sese finns både tom ejektordunk, smart dunk, spridningsdunk, järnsulfat, Fulstopp, Bensaltensid med mera. Med gratis frakt så klart.De säljer också egna produkter.

Det blir billigare. Det brukar betyda bättre medel dessutom. Dessutom är det så att om en ejektordunk får för lågt vattentryck blir inte blandningen tillräckligt stark. Har man då lite starkare blandning så funkar det ändå = fler nöjda kunder för allt-fraktfritt.

Gör det själv eller få professionell hjälp

Tanken med ejektorflaskor och dunkar med färdigt mossmedel är att man ska kunna utföra arbetet själv. Om man ska behandla tak så tar det ju lite längre tid. För Takbehandling alltid ett munskydd, takmedlen har bensalkonklorid som aktiv ingrediens och den är starkt irriterande i halsen samt gör blad på växter vita (plasta över vid behov).

Gör det själv eller ta in hjälp. Om man anlitar företag så blir det ju ännu dyrare.

Allt avgörs av hur stor budget man har. Mossan måste bort så det gäller att finna den smidigaste vägen till en mossfri trädgård och ett mossfritt tak.