Bästa sättet att effektivt få bort mossa på stenplattor?

Det är en tråkig syn att upptäcka att det växer mossa på plattorna. Exakt som att man icke vill ha mossan i gräset så är det trist då den breder ut sig över trädgårdens stenplattor. Men man kan relativt lätt få bort mossan med mossmedel som man kan bruka på plattor såväl som på gräset.

bred spridarbom till vattenkanna

Få bort mossa på stenplattor med marknadens ultimata mossmedel

För att få bort mossan så kan man behöva en aning olika teknik, men till att börja med så är det nödvändigt att få död på mossväxten. Mossa har inget djupt rotsystem så det är ej så komplicerat att räfsa bort men det blir ännu enklare om man börjar med att mixa järnsulfat och vatten och sprayar alternativt vattnar på med detta.

Idag så finns det riktigt bra mossmedel som innehåller järnvitriol och som kommer som pulver, än enklare är att handla ren järnvitriol (järnsulfat), då är det därutöver billigare. Med mossa gti så slipper man själv blanda ut järnsulfatet 288 gram per liter koncentrat så det blandas på korrekt sätt med det vatten som man tillför dunken.

När man har sprayat på järnsulfat på gräsmattan och på stenplattorna så kommer mossan att stupa. När den är död så kan man tillämpa sig av en högtryckstvätt därför att spola dän mosslagret från stenarna kvickt och effektivt. Läs mer här mossbekämpning.

Betydelsefullt att tänka på då du sprutar med högtryckstvätt på stenplattor

Om man har stenplattor av ett mer poröst material så ska man vara lite vaksam med högtryckstvätten eller använd högtryckstvättens komplement för tvätt av plattor. Kör man på för hårt så kan bitar lossna och det blir inte så snyggt. Det är självklart en styrka att först nyttja mossmedlet för att enklare få bort mossan genom att skölja med vatten men det kan likväl vara så att man blir en aning för hårdhänt med tvätten.

Är det hela tiden en styrka att processa med järnsulfat på stenplattor?

Det finns de som kritiserar behandlingen med järnsulfat. De använder möjligtvis järnsulfat mot mossa i gräset men på grund av att medlet kan färga vissa typer av stenar så vill man icke ta risken och köra likadan metod mot stengångens mossväxt. Då använder man Bensaltensid, utspädd 32 gånger, Fulstopp högtryck utspädd 20 gånger alternativt Fulstopp koncentrat utspätt 30 ggr.

Om du är orolig för att mossmedlet skulle kunna missfärga eller på något sätt skada dina stenplattor så bör du prova på en liten del alternativt starta en tråd i ett hemforum online eller läsa vad andra har sagt om samma typ av sten som du har. Detta är ett raskt och enkelt sätt att få känna till mer innan man beställer en järnsulfat påse från tex. allt-fraktfritt.se för att få dän mossa i gräsmattan. Där finns också en briljant spridarbom och en ejektor som snabbar upp jobbet.

Mossa på stenplattor som inte har behandlats på flertal års tid

Ifall det är så att man har stenplattor som är alldeles övervuxna av mossa så står man inför en större utmaning. Men med ett enastående mossmedel så kan man dessutom hantera den här situationen. Se endast till att du har en bra plan för behandling och ge inte upp. Ifall mossan har ett riktigt bra grund så kanske du får upprepa behandlingen några gånger för att stenplattorna ska bli helt fria från mossväxten.