Soda Streams patroner – ett miljövänligt alternativ

En Soda Stream patron som är oerhört omtyckt idag är Alco2jet, det är uppföljaren till den som tidigare kallades Alcojet. När man handlar en ny kolsyremaskin från Soda Stream så får man hela tiden en Alco2jet med i köpet. Den största konkurrenten till Soda Stream är Wassermaxx. Wassermaxx kommer med en kolsyrepatron från Aga, som är företaget som marknadsför just Wassermaxx.

bubbelvatten smakersodastreamsodastreamer mineralvattenbubbelvatten

Soda Stream är kolsyremaskinernas flaggskepp, de har tillverkat kolsyremaskiner för hemmabruk i drygt hundra år och står starka på marknaden. Soda Club, ett israeliskt bolag köpte 1998 upp Soda Stream och nu marknadsförs samma maskiner under dessa två namn i skilda länder. Det som kallas Soda Stream i Sverige, kallas t ex Soda Club i Tyskland. När det innefattar just själva maskinerna är Soda Stream både populärast och mest rutinerad i jämförelse med andra märken.

Aga har däremot specialiserat sig på kolsyra och är oerhört stora när det handlar om all form av kolsyra och carbonatorer. Aga säljer carbonatorer åt stora restauranger och barer, såväl som små varianter, anpassade för hemmabruk. En carbonator är således en kolsyremaskin som installeras i ens kök. Aggregat och kolsyrepatron fästs under vasken och en kran installeras i anslutning. När installationen är avklarad har man kolsyrat vatten genast i kranen. För en riktig mineralvattenfantast är detta kanske ett intressant alternativ.

Det är dock fortfarande vanligare att man köper en liten kolsyremaskin. Dessa är idag så små och lätta att nyttja att man sparar massor av tid, släpande och en del pengar på den. Allt bärande av tunga flaskor fulla av vatten från affären och därefter släpandet av samma flaskor, fast tomma, åter till samma affär är opraktiskt, tidskrävande samt allmänt irriterande.

Det är därutöver en ganska allvarsam miljöfaktor, samtliga transporter av vatten och läsk över hela landet, och till och med världen. Giftiga avgaser från tunga lastbilar är onödiga när man så enkelt kan skapa sitt eget mineralvatten eller sin egen favoritläsk direkt hemma i köket. På detta sätt slipper man även pantning och onödigt avfall från alla de burkar och flaskor som inte går att panta. De PET-flaskor man får med sin kolsyremaskin kan man återanvända, och en tom Soda Stream patron lämnar man in hos sin återförsäljare i utbyte mot en full, till kraftigt reducerat pris.

I Sverige har vi tillgång till ett av jordklotets absolut renaste kranvatten. Livsmedelsverket genomför stränga, regelbundna kontroller av vårt vatten för att garantera högsta möjliga kvalitet. I många fall har vårt kranvatten visat sig vara renare och nyttigare än buteljerat vatten så vi har all anledning att ta denna skatt tillvara.

Det är inte enbart rent, kranvattnet är också betydligt billigare än vatten på flaska. Literpriset för rent kranvatten är nästan 1000 gånger billigare är det vi köper på flaska i affären. Sedan tillkommer givetvis en literkostnad på ungefär 1,50 för kolsyra och naturligtvis en summa för smaksättare ifall man nu vill ha sitt vatten smaksatt alternativt framställa läsk. I vilket fall som helst så blir ens hemgjorda dryck billigare än affärens, utan att man måste släpa på en massa flaskor hit och dit. En Soda Stream patron kostar ungefär 250 kronor ny, och 89 kronor för ett inbyte.