Absinthe Alkohol, Blott en drink eller en legend?

Flera folk antar att absint är en likör, men det är minsann klassificerad som alkohol eller sprit framförallt alldenstund det inte är buteljerat med tillsats av socker.

En numera nära nog utsuddad gräns säger att en likör är alkohol med tillsats utav socker och smakämnen – och då börjar antagligen nära nog all sprit som saluförs nu heta likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en kraftig växtbaserade sprit som destilleras med malört samt anis, men är också bekant för att inneha övriga aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens beteckning Artemisia absinthium.

Absinthe sprit är i många olika versioner.

Dess vidareutveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att efter att spridas till andra länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du antagligen begriper, var kvaliteten på de olika märkena mycket varierade, ungefär som vin är nu, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt samt begagnade ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien samt var en av dessa billigare sorter som innehöll en del eller ingen anis, fänkål alternativt någon utav de övriga örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt accelerera poopulariteten för absint samt bedömdes vanligen vara de som producerade högsta kvalitet.

Medans samtliga innehar sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet utav högre kvalitet än en farligt ämne i absint.

Det är också ett litet antal betraktas som “special absint” som är totalt exklusiv och annorlunda.

Det finns flera legender och myter kring absint sprit, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) har en smaragdgrön färg.

Inledningsvis såldes det som ett universellt medicin, antagligen därför fördelarna med malört och andra örter.

Det rekommenderades för behandling utav epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur och en aptitretare.

Den hade en unik effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög användning utav absint var kopplat till hallucinationer, våld och depression.

Antagligen det är på grund av detta det fick så mycket beröm utav bohemiska varianter samt konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden säger att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt förena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så aktuell i Frankrike, särskilt med bohemiska författare samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Man kan finna det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen av drycken ökade så gjorde också efterfrågan, och ganska snart sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna människor förstörde för alla andra.

Det fanns flertal planerat dråp som var kopplade till förbrukning utav absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade främst sin egen familj samt därefter sej själv.

Vid det laget var det Schweiz som främst förbjöd den legendariska dycken men flera andra länder följde kort därefter.

Ehuru det ännu minsann ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 samt den berömda gröna drycken växer nu i popularitet åter.

Idag när man har lärt dej ett litet antal spännande information om absinthe, kommer jag bevilja dig själv bestämma om det bara är en annan dryck, alternativt antagligen mer utav en legend.

Med det kumulativ popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta samt se om historien upprepar sej.