Vin på bär och frukt

Nu för tiden har vinsatser för hemmabruk med tillhörande utrustning utvecklats markant, och det har blivit mycket enklare att brygga sitt vin. Det är dock viktigt att noggrant organisera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från inledningen.

Inom den traditionella vinindustrin ska vindruvor användas för att det enligt EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs i hemmet är det normalt att brygga på allehanda bär och frukter.

Ifall man använder sig av till exempel bär så ska de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är viktigt att kärlet är noga rengjort inför förjäsning. Tänk på att gallra undan dåliga bär och rensa undan kvistar. Minsta lilla kvist kan förvränga den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör dessutom vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten ska vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Vanligtvis får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Ifall vinet ligger i jäsning kan det finnas ganska mycket kolsyra i provet som måste bort för att mätvärdet ska bli bra. Det blir oftast fel densitet på provet när det är kolsyra.Tips: Bitter

Genom att vispa vinet i ett litermått före provtagning kan man dock få bort en stor kvantitet av kolsyran. Tänk dessutom på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som likaså påverkar densiteten.

När förjäsningen är klar ska musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var grundlig med att inte få med något annat än endast vätska ned i jäskärlet. Krama ur den sista saften ur bären för att erhålla mer smak. Vinet bör jäsa i ca 2-4 veckor beroende på vilken variant av vinsats det är. Exempelvis så påverkar jästtypen tiden.

Tappa sedan upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.

Var strikt med att skölja ur hinkar och kärl noggrant efter användning. Det bästa är att nyttja oparfyrmerade rengöringsmedel ifall man inte vill riskera att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att lägga skopor, mätglas och oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i förbindelse med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett enormt sortiment som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig i synnerhet på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara simpelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder dessutom mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB saluför även aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som massor hemmabryggare använder sig av.