Så hanterar man frukt vid vinframställning hemma

När man framställer vin är det angeläget att frukter behandlas på rätt vis för bästa möjliga resultat. I boken Hemmaframställning av Vin skänker Kjeld Erlandsen sina bästa tips. Erlandsen har mångårig kunskap av vinframställning och redogör utförligt och detaljerat hur man går till väga.

Han nämner hårda och saftiga frukter som äpplen päron och pumpa. Dessa frukter ska sköljas ordentligt i hett vatten och rensas från smuts eller liknande. Även stjälken och flugan måste rensas. Vad gäller äpplen så ska de inte vara skalade och kärnorna kan med fördel vara kvar. Allra enklast är att dela äpplen med hjälp av en äppeldelare som man kan införskaffa i till exempel järnhandeln. De hårda och saftiga frukterna lämnar föga fruktrester och kräver jäsning på ungefär 3-4 dygn.

Mjuka saftiga bär såsom till exempel körsbär och vinbär måste man sortera bort blad från, och om möjligt också dåliga stjälkar. Bären ska därefter mosas i en bunke med hjälp av händerna eller en potatispress. Var grundlig med att inte förstöra kärnorna från dessa bär. Kärnor från till exempel körsbär och plommon kan man efter silning samla in för att framställa Cherry brandy. De mjuka saftiga bären jäser på ungefär 2-4 dygn.

Rabarber tillhör en unik sort. De bör nämligen endast användas under maj och juni. Vinet kan få en icke önskvärd besk smak ifall rabarberna är för gamla eller träiga. För att inte vinet ska bli ljusrött skollas stjälkar med kokande vatten och skalas.

Stjälkarna ska delas i ca 3-4 cm långa bitar och sedan kokas i ¼ liter vatten per kg till dess de är möra. Saften ska sedan pressas ur i ett spann och till det tillsättas 2 gram vinkrita per kg rabarber som sedan får stå till nästa dag. Oxalsyran i rabarberna neutraliseras av kritan. Besök Romlikörer

När cirka ett dygn har gått så hälls saften över i ett jäskärl. Man ska vara noga och försiktig så att inte den vita bottensatsen som bildats följer med. Tillsätt socker och vatten enligt recept.

Till de torra friska bären hör bland annat nypon, rönnbär och slånbär. P.g.a. dessa bärs aromrikedom och mindre saftinnehåll är de i synnerhet lämpliga för starkviner. Om man till exempel ska processa större nypon från trädgården så tar man först bort stjälk och fluga. För att få bort de flesta kärnorna ska man klyva nyponet itu och därpå spola med hett vatten. Ifall det är för många kärnor blir vinet bittert. De mindre nyponen måste behandlas hela och vara frusna.

Också havtorn och slånbär ska behandlas hela och frusna. -6 – -8 grader är perfekt frystemperatur.

Det finns också torkade bär i form av till exempel fläder, nypon och rönnbär. Dessa kan köpas i specialaffärer som i hembryggningsbutiker och i hälsokostbutiker. Självklart har webben fått en betydande funktion då många beställer online.

När torkade bär behandlas häller man kokande vatten över dem och låter dem stå till påföljande dag. På så sätt får bären svälla upp omkring 4 gånger sin torkade storlek. Därför ska man se till att inte ha ett för litet spann alternativt krus. En god tumregel är att det kokande vattnet som hälls över bären bör vara dubbelt så mycket. Det brukar bli någonstans mellan 2-5 liter vatten.

När man brygger vin på till exempel äppelmust ska man tänka på att det ska vara ofiltrerat. Det är nämligen så att viktiga ämnen går förlorade vid filtrering. Tänk på att musten bör jäsa omkring 2-3 dagar före man tillsätter socker.

Man kan handla koncentrerad äppelsaft på konservburkar som rymmer 1 kg vilket genererar ca 10-12 liter äppelmust. För att brygga 25 liter vin krävs 2 burkar koncentrat. Koncentratet ska spädas ut till 15 liter och därefter tillsätter man förkultur. Innan man tillsätter den första tredjedelen med vatten och socker så ska satsen jäsa i 2-3 dagar.

Även alldaglig fruktsaft kan användas. Dock ska man komma ihåg att om det är ordentligt söt saft undersöka sockerinnehåller per liter. Det mäter man med fördel med hjälp av en oechslemätare. Ifall saften är koncentrerad så kan den endast användas utspädd. För 10 liter jäsande vin krävs 1 liter saft. All saft som är pastöriserad tar mycket längre tid att jäsa än jäsning av färska frukter.

Den som är ute efter ett pikant vin bör testa att göra vin på maskrosor alternativt fläderblommor. Vad gäller maskrosorna så ska de gröna bladen avlägsnas och endast de gula kronbladen ska vara kvar. Vad gäller fläderblommor så behandlas hela blomman inberäknat stjälken, men dock avlägsnas stjälken så den blir åtskild.

Lägg i blommorna i en större gryta med 1 ½ liter kokande vatten. Gärna att blommorna pressas ner. Blommorna bör kokas sakta under lock till dess de faller ihop. Det brukar normalt ta ca 3-5 minuter. Sedan måste blommorna pressas redigt och hällas tillsammans med vätskan i jäskärlet ihop med ½ burk koncentrerad äppelsaft per 10 liter vin alternativt 5 liter äppelmust. Tillsätt därefter socker och vatten i enlighet med recept.