Redskap för framtagning av eget vin

Nu för tiden är det någorlunda simpelt att brygga sitt eget vin hemma. Massor av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller god kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara rejäl. Det är bra nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert åt omtappning och upptappning, och en gummitätning med ett jäsrör.

Den som använder sig av en fulländad vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med hjälp av ovanför nämnda utrustning. Det finns självklart mängder av övriga hjälpmedel och tillbehör, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp många tips.

Kjeld betonar dessutom hur angeläget det är med hygien. Alltsammans som kommer i beröring med vin och frukt ska vara rent. Klicka här för Romlikörer
All utrustning måste vara fri från matrester, fett samt diskmedel. Allting sådant kan fördärva jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet negativt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är därjämte två medel som är absolut ofarliga att använda.

För att erhålla bäst verkan bör rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en grundlig sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går också att använda soda alternativt trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att spola av. Tänk även på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker noga) kan influera syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är viktigt. Rostfritt stål, emaljerade kärl och kärl i plast går utmärkt. Tänk bara på att vara pedant med att inspektera att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man bör undvika kärl som består av järn, zink, mässing eller koppar är därför att dessa metaller kan leda till missfärgning och bismak åt vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas till vinet så är det så klart en fördel att ha goda förutsättningar för att underlätta arbetet. En bra och skarp kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare eller ett pommesfrittesjärn fungerar perfekt till päron. På så vis tar det ingalunda lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan använda skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn alternativt mixer med tanke på att det är verktyg som delar frukten alldeles för mycket.