Prova med vinframställningen hemma

Det är inte alls ovanligt att flertal människor brygger sitt eget vin hemma. Det är en rafflande procedur som ger möjlighet att experimentera och ta fram skilda sorter.

Det allra första steget är att planlägga processen, och att skaffa ett passande kärl. Fundera dessutom över vilken variant av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noga med tanke på att det ökar chansen till att få ett bra resultat. Reflektera över vilka bär, frukter alternativt juice du vill begagna dig av. Det är givetvis något som hör samman med vilken typ av vin man tänker göra. Det första man tänker på kanske dock är att framställa vin på vindruvor, men det går att framställa vin på massor olika bär och frukter.

Ifall man plockar bär för att använda till vinbryggningen så är det centralt att sortera och rensa noggrant. Dåliga bär bör ej användas åt bryggningen, och kvistar ska rensas bort. Risken med att ha kvar kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket genererar en ökad risk för mögel.

Mosa därefter bären och ha därefter i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som ska ingå beror helt o hållet på recept. Men för 10 liter vin behövs 4,5 kg bär samt 8 liter vatten.

I nästa del av processen krävs ett don som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används till framställningen. Vanligtvis brukar det stå på jästpaketen ett korresponderande värde på hur hög sockerhalten ska vara. Vanligt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var noga med att röra om.

Sedan är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Skilda jästar hanteras olika och på förpackningarna anges oftast hur man bör göra. Anledningen till att det finns olika sorters jäster är för att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än normalt.

När vin framställs sker skilda processer av jäsningar. Vid förjäsning ska kärlet stå i ungefär 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det behövs ytterligare ett kärl samt en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man genom silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak bör man krama ur den sista saften ur bären.

Mät med hjälp av ochelemätaren igen för att inspektera sockerhalten och om mer socker måste tillsättas. Sedan får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Alkoholmätare
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men normalt tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är klar ska man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla samt skaka om. Vinsvavlan hjälper till att konservera vinet. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.