Med järnsulfat mossa mår dåligt av så får du en finare gräsmatta

Fungerar verkligen samtliga tips om mossbekämning? Har man testat med mossriven alternativt med järnsulfat mossa mår odugligt av och inte sett någon skillnad så kan det bero på att man egentligen inte har så bra koll på hur mossan lever och fungerar.

järnsulfatspridare

Till skillnad från gräset så har mossan inte ett djupt rotsystem. Den ligger på ytan och är rätt lätt att få bort exempelvis med rivmaskin. Men om man endast river så kan man förvänta att mossan så småningom kommer igen för den är enträgen och börjar växa redan vid 4 grader.

Ett blomstrande gräs med hjälp av järnsulfat mot mossan

När man väljer att behandla med järnsulfat mossa inte klarar av så får man en ganska rask effekt. Det är självklart angeläget att ha koll på järnsulfat mossa dosering så att man inte överdriver alternativt ger mattan för lite.

Man börjar på våren med att behandla gräsmattan med flytande järnsulfat som man sprider med vanlig vattenkanna med spridarramp alternativt med en dunk som har en spraydel (ejektordunk) samt kopplas på vattenslangen.

Har man en stor gräsmatta så kan det vara klokt att införskaffa mossa gti – eller blanda själv 200-250 g järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter och handla en ejektordunk – så att man lättare får tillgång till vatten och så att man får en automatisk blandningseffekt.

Det är briljant att använda järnsulfat mot mossa av många anledningar. Gräset blir grönare av järnvitriol och därjämte så får man undan mördarsniglarna som inte gillar detta ämnet.

God teknik för applicering av järnsulfat på gräset

Med god teknik så blir det enklare att sköta gräset. Om du tycker att det blir för komplicerat att blanda järnsulfat med vatten och därpå gå omkring med en traditionell vattenkanna med spridarramp så kan du åskåda ejektordunkarna som gör jobbet enklare och som därjämte minskar risken för pulver som flyger omkring i luften samt irriterar.

Järnsulfat, Spridarramp, ejektordunk och andra tillbehör finns på allt-fraktfritt.se.

Hur lång tid tar det att få en riktigt förnäm gräsmatta?

Ifall du då våren kommer står och ser ut över en bedrövlig gräsmatta så kanske du undrar hur lång tid det kommer att ta innan den blir nätt igen. Ifall du använder dig av korrekt teknik samt applicerar järnsulfat mossa inte tycker om och dessutom gödslar med naturligt gödsel så kan du allaredan till hösten betrakta stor skillnad. Klicka Här och nu för mer information järnvitriol på tryckimpregnerat.

Tänk på att nyttja dig av bra teknik och möjligen lägga ut ett tunt jordlager över gräset med fler frön för mer gräs. Det här är ett bra sätt att ge gräset en bättre chans mot mossan som har ett övertag då marken är utan näring.

Men lite tålamod får man ändå ha för det kan ta över två års tid att gå från en glädjelös gräsmatta till mattan som är riktigt grön och förtjusande. Fast det är bra att känna till att man på en säsong kan se skillnad och det skänker ju motivation till att fortsätta med omvårdanden av gräsmattan.