Hemmaframställning av Vin

En bok som vänder sig till både nybörjare och de som är en aning mer rutinerade är Hemmaframställning av Vin. Den är fullmatad med massor av goda tips och råd.

Vin är en fantastisk ljuvlig dryck som kan avnjutas i massor olika sammanhang. Och annorlunda sorter passar annorlunda bra till annorlunda mat o.s.v. Det gör att det finns mycket att utforska vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett kraftfullt entusiastiskt intresse för vin. Primärt att dricka vin, men självklart också all form av fakta om vin, som till exempel druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer inne att privatpersoner producerar sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både lättare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin rentav är ganska enkelt är det alldeles för många som inte tror. Det är typiskt att personer har funderat på att börja brygga hemma men avstår för att de tror att det är för besvärligt. Det är betydelsefullt att inte tillåta sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs aningen självförtroende precis som inför allt annat vi tar för oss.

Många ser hemmaframställning av vin som en festlig hobby. För en del har det inte funnits speciellt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Därutöver är det attraherande att man kan spara rätt så mycket pengar på att brygga eget vin.

Idag är det massor vinexperter som arbetar med att jämt förädla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett övergripande mål som i princip gäller all form av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Exempelvis tillkommer hela tiden många nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. Särskilt påverkar vissa nya vinjäster så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen. Tips: Övrigt

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar dessutom våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är dessutom möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att börja att brygga eget vin hemma krävs en del väsentlig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta tillsammans med jäsrör och en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att finna ett bra recept att följa. Det är viktigt att följa det till punkt och pricka. Se också till att noga anteckna allt som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas därför att det ju faktiskt tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt ifall all tid gått till spillo p.g.a. någon trivial miss. Dessutom ska all utrustning kontrolleras noggrant före bruk. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs och förstörs.

För att få reda på mer kring allting som rör produktion av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt massor människor i närmare 30 år (den har utkommit i åtskilliga reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man bör nyttja vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor kring smaksättning samt vinprovning.

Det bästa av allting är att boken bara finns några knapptryck bort. Den finns nämligen tillgänglig avgiftsfri som e-bok på landets samtliga bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen alternativt på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker genom ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på alla dina frågor om vinframställning.