Hemmabryggning av vin – en kul hobby

Att brygga eget vin är en gemytlig sysselsättning som ger möjlighet att upptäcka nya smaker. Vin kan framställas med hjälp av diverse bär och frukter och därtill genom olika jästekniker och övriga faktorer. Länk till mer info Korkapparater för vinkork och ölkapsyler

En otvetydig fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mängder av den etablerade vinindustrins metoder och utrustning. Det har aldrig någonsin varit så lätt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därutöver generellt billigare. Det i sin tur innebär andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är flera som har gastronomisk fröjd över att få använda vin i maten för att höja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på många olika sätt. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar troligen på många.

Det är centralt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp alltsammans som ska användas och konrollera att all utrustning är fräsch samt fungerande. Det är aldrig trevligt att upptäcka att det fattas någonting när man väl ska börja. För att genomföra arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att åstadkomma ett arbetsschema.

Därutöver medföljer vanligtvis bruksanvisningar till diverse attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket utförligt. Att vara bra rustad kan nämligen bespara flera förargelser och fel.

Under bryggandets gång tillsätts olika mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (eller inte följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att vara medveten om hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett liknande utomordentligt resultat – eller tvärtom, undvika fördärvade smaker.

Vad beträffar utrustningen så behöver den inte vara speciellt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns självfallet en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och därtill oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte särskilt besvärligt att brygga sitt första vin utifrån en komplett vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att prova att brygga med utgångspunkt från en färdig vinsats. Det genererar en bra helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit aningen mer van kan man börja prova att brygga vin på till exempel egenplockade bär alternativt frukter.