Brygg ditt eget vin

Inom den etablerade vinindustrin krossas vindruvor i en krossningsmaskin, och enligt mer traditionella metoder kan krossningen även äga rum med hjälp av att man trampar på druvorna. Trampning sker fortfarande på mindre anläggningar.

Man avlägsnar stjälkarna från druvorna under pressningen, och när man framställer vitt vin är det viktigt att även avlägsna druvornas skal. För att röda druvor inte ska resultera i vitt vin ska man ta bort skalen. För att undanröja exempelvis vildjäst, bakterier och andra oönskade mikroorganismer måste svaveloxid tillsättas till saften. Den must som blivit i det här skeendet samlas sedan upp i jästankar i rostfritt stål, cement, trätunnor eller ekfat.

Det är mycket hos metoderna inom den etablerade vinindustrin som i olika former äger likheter med hemmabryggning av vin. Och den som är intresserad av att brygga eget vin har potential att experimenter in i det oändliga. Den som vill ta vinframställningen till en ny nivå bör exempelvis passa på att plocka bär under sommaren samt hösten. Bären torkas och förvaras svalt och mörkt till dess de ska användas till vinsatser. Som tur är behövs ingen krossningsmaskin, eller man behöver inte använda fötterna heller för den delen. Att mosa bär, frukter eller liknande går förträffligt med en potatisstöt.

Läs mer här Smittstopp Sortimentet

En viktig del av vinframställningen är helt klart vattnet. För att inte det färdiga vinet ska påverkas är det centralt att vattnet är riktigt rent och utan bismaker eller att det inte har några föroreningar. Det finns en utmärkt metod som innebär att rena vattnet med hjälp av aktivt kol. Aktivt kol finns i tre olika former. Antingen som pulverkol, granulerat kol alternativt som högtryckspressat format kol. Oftast har den sistnämnda varianten formen av små stavar. Reningsförmågan beror på vilket kol som används, porstruktur samt kolets yta i kvadratmeter per gram.

De två vanligaste reningsmetoderna är att filtrera vätskan via granulerat aktivt kol eller att använda pulverkol för att slamma upp vätskan. Det bästa är att reningen sker i rumstemperatur och man ska helst undgå rening i kyla eftersom det i värsta fall inte funkar alls.

Till vinframställning hemma krävs en brygghink på ungefär 30 liter med ett vattenlås som ska sitta i gummispunnet på hinklocket. En för liten hink skänker nämligen inte utrymme för skummet som kan bildas under de första dagarna av jäsningen. I en mindre hink kommer mäsken åka ut via hinkens vattenlås under jäsning.

I nästa skede av processen krävs ytterligare en större hink – en s.k. jäshink. Den blir aktuell när det är dags för omtappning av vinet. Med hjälp av en sughävert tappas vinet över från ena hinken till den andra. Det krävs också en oechslemätare som används åt att dosera sockerhalten i musten. Till den krävs ett mätglas stort nog att oechslemätaren ryms. Oftast brukar 100 ml vara en tillräcklig storlek.

Det brukar vara mer än socker som ger utslag på flytvikten vilket beror på att frukter består av olika mängder extraktämnen. Det ger självklart olika resultat, vilket man tvingas ha med i kalkylerna.

För att ta ett test med oechslemätaren så mäter man upp ungefär tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp mätglaset till 100 ml och sänk sedan ner oechslemätaren för att sedan läsa av värdet. Det är viktigt att föra in mätuppgiften i en bryggjournal för att optimalt följa processen. Det första provet utförs alltid före jäst har tillsatts. Ta ett smakprov och låt vinet rulla runt i munnen noggrant för att uppfatta smaken. Häll därefter tillbaka vinet från måttet i hinken.

Sedan får vinet vara i jäskärlet i ca 2-4 veckor beroende på jäst, sockerhalt m.m. När jäsningen är färdig bör man tappa om vinet och filtrera på nytt.