Beredning av vin på enkelt sätt i hemmet

Vin framställs av saften från pressade vindruvor, och enligt EU:s definition får vin endast kallas vin om det framställs av just vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det flera speciella olika processer av vinframställning.


Tips: Taktila etiketter

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ca 5000 fKr och har påträffats i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och därnäst även till Italien och södra Frankrike. Till slut skulle samtliga de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som givetvis även spridits till resterande världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så sätt att den kan förekomma i våra hushåll. Det är dock inte alltid hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin då människor tenderar att prova allehanda olika bär, frukter och juicer. Det genererar dessutom möjlighet att lära sig nya och olika recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att höja alkoholhalten. För vinframställning hemma köper man en vinsats som är ett alldeles briljant val för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir mestadels förträffligt resultat och det enda man behöver utföra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att nå målet med sin vinframställning är att vara omsorgsfull med renlighet. Vinmäsken är nämligen känslig för föroreningar av varierande slag. Det kan handla om att en del oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. Följaktligen är både hygien och ren utrustning oerhört viktigt.

Aktivt kol är en oerhört bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det fungerar till att rena både vatten samt alkohol. Aktivt kol eliminerar via absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då vanlig filtrering inte kan separera vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör beakta att varje vinsats man framställer tenderar att få sin egen prägel oavsett om man följer samma recept. Variationer brukar nästan alltid uppstå, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på varierande temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan förmoda. Ett förslag är att pröva varierande jäster till samma vinsats, och på så vis upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av varierande varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade utbud. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder via sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser enormt rent. Den innehåller näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än normalt. Eftersom jästen innehåller mindre socker resulterar det därjämte i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns olika sorters jäster är därför att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.