Användbara råvaror vid vinbryggning

Flera har funnit hur fantastiskt det är att kombinera skilda fruktrecept vid vinbryggning. Man kan experimentera i all evighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det alltid gångbara frukter och bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns dessutom prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig till vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.

Den som uppskattar att vara ute på skogspromenad ska hålla utkik efter de många sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte testa att brygga vin med blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp bör prova att brygga på rosenblad av doftande rosor eller på maskrosor, fläderblommor samt lindblommor.

Det finns inte jämt tid att brygga när somliga råvaror har sin skördetid. Således kan de alltid förvaras djupfrysta för senare bruk. En del råvaror bör rentav helst ha varit frysta i vilket fall innan bryggning. Exempelvis, vilda nypon, slånbär och rönnbär.

Men när det inte jämt är årstid för frukt och bär kan man köpa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare slant. Det är inte ovanligt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på bara några hekto.

Det är även ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns olika sorters bärsafter i handeln att köpa. Varudeklarationen ska noggrant läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns en del safter som gör sig bättre som grundsafter. Exempelvis juice av äpple/svart vinbär alternativt äpple/druva. Den som brukar gästa musterier kan beakta att äppelmust är mycket bra att brygga vin på. Länk till Spritessenser 280 ml till 14 x 75 cl

Vad beträffar koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar genomgående vara tämligen dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.