Viktigt att tänka på vad man äter när man går på Atkinsdieten

Atkinsmetoden är en sträng diet som kräver mängder disciplin samt motivation. Så klart finns det födoämnen som ska undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att reducera kolhydraterna, och speciellt dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett rejält reducerat intag av socker och också fiberfattiga produkter som innehåller mycket vitt mjöl.

Omkring 50-75% av kroppens energibehov ska komma från protein och fett och det återstående energibehovet från intag av kolhydrater.

En otvetydig fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en utökad medvetenhet hos både konsumenter och producenter. Mer info I mataffärerna finns för den skull mer grovt bröd att hitta, och sockerhalten i exempelvis yoghurt samt i juicer har blivit mindre. Födoämnen som innehåller mycket fibrer som grönsaker, frukt, linser, bönor och spannmål är förvisso bra i begränsade mängder men bör reduceras i enlighet med Atkinsdieten. Det är viktigt att hålla uppsikt över dessa födoämnens olika GI-värden.

Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. Därför är det fördelaktigt att äta ändamålsenligt protein som främst finns i vilt kött, avokado och fisk.