Spårhunden – oerhört fokuserad och skärpt

En spårhund är en hund som tränas i spårning. Det är en hundsport som blir allt mer omtyckt i Sverige, mycket för att hundarna tycker att det är hemskt skojigt att spåra. Spårning är den enklaste bruksgrenen att utöva själv och är man riktigt ambitiös så kan man dessutom tävla med sin hund i spårning.

Hundar är trogna och lojala och litar hela tiden på sin flockledare och har man en hund så är man personligen dess flockledare. Hunden vill göra sin flockledare tillfreds och lycklig vilket medför att det i regel är relativt enkelt att träna en hund, så länge det görs på rätt sätt. En spårhund måste tränas av en som vet hur man lägger ut spår till hunden och det kan vem som helst lära sig via allehanda spårningskurser. Att gå på kurs med sin hund är en underbar upplevelse som för hund och ägare närmare varandra.

När en hund spårar så ska den ges relativt fria tyglar att söka var den känner spår. Detta innebär att hunden behöver en lång lina att rusa i, istället för ett koppel, och en stabil sele som gör att den kan dra på ganska bra utan att stoppas av ett besvärligt halsband.

Det finns en lång rad spårselar på marknaden och de viktigaste sakerna man ska tänka på är att finna en hundsele med god passform efter just din hunds mått, samt att den ska vara gjord i sköna och slittåliga material. En ordentligt bra spårsele kan man få glädje av i flera år, så det är smart att investera i något riktigt enastående.

Till skillnad från dragselen så är spårselen mestadels mer enklare i designen. En dragsele har remmar som dels löper framför hundens bringa och en som ligger kring dess bröstkort, sedan finns det ännu fler remmar som sträcker sig runt ryggen och kring hundens svansrot. Normalt sitter sedan draglinan eller kopplet fast i selen intill svansroten, eller vid selens sidor. En spårsele har endast remmar runt bringa samt bröstkorg men kan ändå komma skilda modeller med mindre skillnader.

En spårhund brukar älska sin sele med tanke på att den förknippar selen med spårning. Om en hund inte trivs med att spåra så blir det komplicerat att bevara denna hobby, men nästan samtliga hundar älskar att spår och gör de inte det så brukar det bero på att de inte har fått lära sig på korrekt sätt. En hund ska jämt undervisas med mycket klara order och massor av uppmuntran.

Det finns många oliks saker som man kan genomföra tillsammans med sin hund, allt från dressyr till utställningar, friluftsäventyr och agility. Agility är hinderbanor för hundar vilket de brukar tycka är hejdlöst skojigt. Vissa hundraser lämpar sig bättre åt vissa sporter än andra. Border Collies är t ex oerhört bra på agility då de är så snabba och smidiga, medan en husky vanligtvis är bättre på att dra objekt efter sig. www.brahund.se

När det handlar om jakt så är en drever ofta utomordentligt bra och en blodhund tenderar att bli en riktigt bra spårhund.