Natriumkarbonat fungerar utmärkt till att få silvret att glänsa

Ett gammalt beprövat hushållstrick för att rengöra och få bort beläggningar från silver är att använda sig av natriumkarbonat. En bit aluminiumfolie måste täcka botten på förslagsvis en glasskål. Därefter strör man ut natriumkarbonat för att sedan hälla över kokande vatten.

Silvret ska doppas i skålen så det kommer i bekantskap med folieytan och natriumkarbonatet. Var noga med att avlägsna grövre smuts och fett före silvret doppas. Tänk på att man inte bör bearbeta nysilver enligt den här metoden. Försilvring som möjligtvis riskerar att vara genombruten tenderar att leda till mörka fläckar på föremålen som ska behandlas.

I samma stund som man stoppar ner silvret i skålen börjar det bubbla rejält i några minuter. När det slutat bubbla ska beläggningarna på silvret ha avlägsnats.

Det som äger rum i vattnet är en mycket effektiv procedur. Det som sker är att silversulfider som utgör beläggningen på silvret istället omvandlas till metalliskt silver samt svavelväte. Med tanke på att det blir till gas är det angeläget att ventilera ordentligt – i synnerhet om hårt oxiderat silver ska behandlas. Att processa silver enligt den här metoden innebär att silvret inte slits på samma vis som om putsmedel hade använts.

När beläggningarna är avlägsna måste man ta upp silvret och skölja det med kallt vatten och torka och gnida med hjälp av en trasa. Silvret kommer garanterat glänsa på nytt och få nytt liv.

Vad är egentligen natriumkarbonat? Den kemiska formeln är Na2CO3. Det räknas som ett av världens mest använda och viktigaste kemiska ämnen på jorden. Natriumkarbonat ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Det är ofarligt för huden med kontakt men ämnet, men å andra sidan kan retning i ögonen uppstå. Det är heller inte giftigt att förtära natriumkarbonat under förutsättning att koncentrationerna är mycket låga.

Det förhållandevis grovt fördelade vita pulver är vad som kännetecknar natriumkarbonat i sin fasta form. Det är typiskt att pulverform av natriumkarbonat används i tillverkningsindustrier med tanke på att det räknas som ett kraftfullt alkali. Mer specifika och vanliga användningsområden natriumkarbonat samarin
är inom glas- samt tvåltillverkning.

Natriumkarbonat är naturligt förekommande på jorden men kan även produceras artificiell väg. Större naturliga fyndigheter av natriumkarbonat finns till exempel i USA, Kina, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika och Turkiet. Vid en konstgjord process blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Förutom tillverkning så är det inte endast till att rengöra silver som natriumkarbonat är ypperligt för. Natriumkarbonat neutraliserar många fläckar och lukt, och är ett ämne som själv inte är illaluktande. Det passar bra för all typ av rengöring av tyngre smuts. Eftersom det kan vara en aning frätande så ska handskar och skyddsglasögon användas när man hanterar ämnet. Det är inte sällsynt att människor använder sig av natriumkarbonat i det vanliga hushållet. Men det brukar mer alldagligt kallas tvättsoda som emellanåt finns att köpa i dagligvaruhandeln. Natriumkarbonat finns vanligtvis i färgaffärer men då vanligtvis under namnet målarsoda. På nätet har hembryggning.se det största sortimentet av natriumkarbonat.