Motiven bakom ID-kapning

När man väljer att stjäla någons identitet så har man alltid ett motiv med stölden; man har en tanke om till vilket syfte denna stulna identitet ska användas. Ibland stjäls identiteter slumpartat, medan de andra gånger kapas efter noggranna kontroller om vad personen bakom identiteten har för tillgångar.

I boken förekommer en lång och bra checklista. Boken finns gratis som e-bok på biblioteken samt kan anskaffas på allt-fraktfritt.se. Klicka på boken för mer tips.
Mer info här

ID-kapning baserad på utseende

När ID-kaparen vill nyttja din identitet därför att framställa “äkta” pass, körkort alternativt andra ID-handlingar, eller för att ägna sig åt människosmuggling, så grundar sig urvalet av offer till stor del på yttre. Om ditt utseende stämmer överens med utseendet på den människa som denna legitimation ska skapas åt så räcker det som skäl för dem att välja dig som offer för ID-kapning. Folk som utsätts för människosmuggling, så kallad human trafficking behöver “äkta” handlingar under falska/stulna identiteter. Det gäller även för många olagliga migranter.

ID-kapning för falsk identifikation vid brott

När någon som man inte känner till, använder sig av ens identitet därför att identifiera sig i annorlunda situationer kan man oerhört lätt råka mycket illa ut. Brottshandlingar som begås kopplas till offret för ID-kapningen och bevisningen är vanligtvis knepig att motsäga.

Med en stulen identitet kan man också vittna falskt vid rättegångar, lämna falska intyg och i många skilda känsliga sammanhang utge sig för att vara den person vars identitet man stulit – som t ex vid uthämtning av försändelser eller för att komma åt personens barn.

ID-kapning för stöld

ID-kapning för stöld är antagligen det vanligaste motivet för ID-kapning, personen som stjäl din identitet vill stjäla dina tillgångar på en lång rad annorlunda kreativa sätt. Det kan handla om kapning av ditt bankkonto, låntagning i ditt namn, beställning av varor i ditt namn osv. Här brukar ID-kaparna rikta in sig på personer som de på förhand känner till eller misstänker har tillräckligt med finansiella tillgångar för att brottet ska löna sig. Dessa uppgifter hittar man enkelt genom publika sajter som t ex ratsit.se, men även genom vittjning av post.

Ett övrigt sätt att förskingra pengar med hjälp av en kapad identitet är genom att kränga saker som inte existerar i den stulna identitetens namn. Personer med gamla, inaktiva konton på säljforum såsom eBay alternativt Tradera kan bli kapade och därefter är det fritt fram för ID-kaparen att “sälja varor” genom kontot, med hjälp av dess meriter. När de beställda varorna uteblir, vilket sällan uppdagas förrän en vecka/några veckor efter att den inget ont anande köparen genomfört betalningen till ID-kaparens bankkonto, så har ID-kaparen redan hunnit ta emot flera betalningar från olika köpare, samt täcka över sina spår. Offren i en sådan härva är både den som får sin identitet stulen och oskyldigt anklagas för brottet, och allihopa de konsumenter som handlar varor i god tro och får sina pengar stulna.

ID-kapning för hämnd

Emellanåt händer det att hämningslystna personer stjäl identiteter därför att ge personen bakom identiteten dålig uppmärksamhet. Ett typiskt fall är när en man en gång hämtade bilder från sin ex-flickväns Facebookkonto för att sedan återanvända dessa i ett sammanhang på nätet där hon erbjöds för prostitution.

ID-kapning “för skojs skull”

Somliga brottslingar agerar med motivet att det är “spännande”, “roligt” och ger en stundvis beroendeframkallande adrenalinrush. Att stjäla identiteter är ett relativt säkert brott (sett till hur många som faktiskt fälls) som skänker direkt tillfredsställelse.