Många användningsområden för målarsoda

Vattenfritt natriumkarbonat kallas även för målarsoda och är ett effektivt rengöringsmedel som fungerar utmärkt för skiftande typer av tvätt. Innan man exempelvis vävsätter eller tapetserar kan målarsoda vara till enorm användning. De väggar som inte kräver förarbete ska tvättas ingående med målarsoda. För att effektivt tvätta av fett och smuts så måste svamp användas. Skölj den kontinuerligt med vatten.

Man behöver inte bara använda målarsoda för att göra rent målade ytor. Natriumkarbonat är nämligen stark alkaliskt och kan bryta ner det ytskikt som finns på den gamla färgen. Det resulterar i att ytan blir glanslös och medför att ny färg eller tapet ges bra grepp. Målarsoda kan alltså användas som rengöring före målning.

För övrigt kan målarsoda funka bra för att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att exempelvis behandla trall. Förutom till grovrengöring används natriumkarbonat ofta i tillverkningsindustrier därför att det innehåller ett starkt alkali. Glas- och tvåltillverkning är industrier där ämnet används flitigt.

Den kemiska formeln för natriumkarbonat är Na2CO3 och är ett av världens mest använda kemiska ämne på jorden. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3).

Det är på intet sätt farligt om ämnet råkar komma i kontakt med huden. Dock måste man vara noga med att inte få det i ögonen då det kan medföra irritation. Under förutsättning att koncentrationerna av natriumkarbonat är mycket låga så är det heller inte farligt att förtära det.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men kan också produceras syntetisk väg. De största naturliga fynden av natriumkarbonat finns i till exempel USA, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika, Turkiet och Kina. I den konstgjorda processen av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) samt ammoniak.

Natriumkarbonat är inte illaluktande och är effektivt för att neutralisera många fläckar samt lukt. Det passar bra för all variant av rengöring av tyngre smuts. Det kan upplevas lite frätande så därför bör handskar samt skyddsglasögon användas.

Alternativ term för målarsoda är tvättsoda, men oavsett vad det kallas så finns det oftast att köpa i dagligvaruhandeln. Natriumkarbonat brukar gå under benämningen målarsoda i framförallt färgbutiker. De annorlunda fabrikaten av målarsoda som finns på marknaden är oftast enkla att dosera och återförsluta. Hembryggning.se har ett jättesortiment målarsoda av livsmedelskvalitet. En vanlig sökning efter målarsoda på nätet är: målarsoda rost
.

Natriumkarbonat kännetecknas som ett relativt grovt fördelat vitt pulver. Det används i pulverform åt tillverkning och räknas som ett kraftfullt alkali. Det används vanligtvis i glastillverkning, för kemisk bearbetning samt i tvåltillverkning.