Kanel i kaffet för snabbare ketos

Ketos ökar fettförbränningen

Ketos är ett ord som för bara några år sedan knappt var känt i allmänna kretsar, men idag är det ett ord på allas läppar. Ketos är ett kroppsligt läge som en stor del av svenskarna idag strävar efter att hamna i igenom att ändra om sin kost till LCHF – Low Carb High Fat (lite kolhydrater mycket fett) . Andra dieter är Atkins och Skaldemans diet.

Vad är då ketos?

Ketos är när kroppen är i fettförbränningsläge i stället för kolhydratförbränningsläge.

Ketos verkar i kroppen när ketoner blir den energigivande substansen istället för glukos, som är det vanliga. För att detta skall kunna förekomma måste i stort sett alla kolhydrater (mjöl, socker, bröd, gryn, pasta) uteslutas ur kosten och sedan måste glukoslagret i musklerna tömmas. När kroppen blir utsvulten på glukos så går den över till att alstra ketoner, och denna arbetsgång kräver mycket mer handlingskraft, därjämte är ketonerna mycket fördelaktiga för fettförbränningen. I ketos är fettförbränningen konstant förhöjd oavsett om man tränar eller sitter helt stilla. Håller man på att banta så behöver man inte motionera för att gå ner i vikt och inte syssla med svält (kaloribantning) som även minskar muskelmassan.

Kanel är mer än «okej» vid en lågkolhydratsdiet

Länge har man rekommenderats att piffa upp maten med kanel om man vill avstyra kolhydrater. Att kanel är «ok» under en lågkolhydratsdiet har nämligen varit känt sedan länge, men att kanelen i sig är direkt fördelaktig för att hamna i ketos är inte lika känt.

Saigon Kanel ökar insulinkänsligheten 29% vilket innebär att kroppen producerar mindre insulin, och ju mindre insulin – desto bättre!

Olika kanelsorter fungerar självklart annorlunda bra, men bara en kanelsort fungerar riktigt bra – Saigonkanel . Den bästa kanelen för ketos är Vietnamesisk kanel (Saigonkanel) Cinnamomum loureiroi.
Hur kan man använda kanelen?

Kanel har ganska besynnerlig smak och det är antagligen inte så kul att förtära kanelsmakande mat dagarna i ända. Faktum är att det är ganska liten mängd kanel som skall till för att ge proportionerligt stor effekt på ketosen. I kaffet alternativt teet är det väldigt gott med lite kanel, mindre än ett halvt gram är ganska lagom dosering. På detta vis får man en riktigt bra start på dagen och fettförbränningsprocessen kickas igång redigt.

Kanel på grekisk yoghurt, på LCHF-gröt eller i LCHF-musli, i en fyllig köttgryta och i allehanda bakverk (på lågkolhydratsvis ja!) är oxå fantastiskt mumsigt. Man kan göra egen kanelglass, det är mycket godare än man kan ana, och vill man piffa till den lite tillägg så kan man hava i ingefära oxå, alternativt lite apelsinessens. Fantasin är som vanligt nyckeln till framgång.

Det enklaste är lite Saigonkanel i kaffet – det är gott.

Kanel hjälper även vid vanliga dieter

Det är inte bara strikta lågkolhydratare som kan dra fördelar ur ett jämnt intag av kanel, realitet är att den som äter kolhydrater får stabilare blodsocker om den jämsides intar kanel. Så, lågkolhydratare uppnår bättre ketos med hjälp av kanel och kolhydratsätare blir inte riktigt lika våldsamt drabbade av kolhydraterna om de balanserar dem med kanel. En briljant smakgivare är vad den är – och fantastiskt aptitlig!

Extrem förbrukning av kanel kan vara farligt

Man ska äta toppen fyra gram kanel per dag eftersom kanel innehåller ämnet kumarin som i stora doser och efter långvarigt intag kan affektera levern negativt. Det skall emellertid ganska mycket till för att man ska lyckas få i sig mer än fyra gram kanel per dag under en längre tid.