Hundsele är skönare för hunden

Den hund som bär en hundsele behöver inte nödvändigtvis vara oregerlig för ett vanligt halsband. En hundsele är istället ett snällare sätt att dirigera sin hund ute än ett halsband är. Hundar kan även få nackskador av vanliga halsband som används inkorrekt.

Hundselar kan se ut på flera annorlunda sätt och varierar självfallet i både kvalité samt prisklass. Vilken typ av hundsele man köper beror på vad den ska användas till och vilken typ av hund man äger. Vill man ha en promenadsele till sin lilla chihuahua så handlar man en avvikande sele mot vad den som vill använda sig av en dragsele åt sin dobermann gör.

Att gå ut och spatsera tillsammans med en hund i sele är inte nödvändigtvis lättare än att ha dem i halsband, hundar är ganska starka också i kroppen, men med tanke på att en hundsele är så mycket bekvämare för hunden kan det hända att den känner sig mer belåten med en sele och följaktligen drar mindre. Somliga hundar drar nämligen för att försöka ta sig loss från det obekväma halsbandet.

Spårning är en väldigt aktuell sport bland hundägare, hundar älskar att spåra och lär sig lätt, vilket gör det till en skojig sport för både hund och ägare. En spårsele är bra att ha så att hunden kan springa och spåra fritt i frånvaro av ett störigt halsband runt halsen. Åt sin spårsele är det bra att ha en spårlina så att hunden får springa förhållandevis fritt när den spårar. En spårhund arbetar med full koncentration och ett rejält mått av entusiasm, så hämmande halsband och för korta koppel är sällan populära.

Dessutom finns det även dragselar som är snäppet mer avancerade än spårselar. En hund som måste dra en tyngd efter sig behöver schysst stöd för kroppen för att förenkla dragningen och en bekväm sele som ej skaver. Det är enormt viktigt att tänka på att vara noggrann med hundens mått när man handlar en hundsele, speciellt en dragsele, i och med den annars lätt klämmer, gör ont eller skaver. En kortpälsad hund behöver därtill redigt med vaddering mellan remmar och päls.

Dragselar innefattar de klassiska remmarna runt bröstkorg och över bringan, men sedan löper det också remma runt dess rygg och runtom dess svansrot, allt för att ge hunden så bra stöd som genomförbart. Man kan låta sin hund dra en mängd annorlunda föremål som slädar, skidor, pulkor, cyklar samt vagnar av diverse slag. En hund är minsann en bra kamrat när man beger sig ut på utflykt i det gröna, inte bara som sällskap utan även som drag- och bärhjälp.

När man investerar i en hundsele så ska man självfallet se till att den kommer att passa den hund man avser den för, samtidigt är det viktigt att den är redigt vadderad och riskfri nog åt ens fyrbente vän. De flesta selar består av skinn eller olika polyestermaterial och vilken som är bäst beror på ens behov. En bra sele kan hålla livet ut och brukar kosta ett par hundralappar. Det är en väldigt förståndig investering.

Om man bryr sig om sin hund, dess hälsa samt komfort så är enhundsele ett bra alternativ till obekväma och tidvis smärtsamma halsband. Om hunden drar i sin sele så behöver den tränas för ett strypkoppel kommer bara att åtgärda problemet temporärt, snart tränar den upp sina hals- och nackmuskler och drar lika mycket med stryphalsbandet som med det vanliga. Därutöver kan man skada sin kompis med ett halsband, vilket man inte gör med hjälp av en välsittande hundsele.