Hundselar finns i olika material och kvalité

En hundsele kan användas för annorlunda syften, och idag finns det mängder av olika varianter. Man brukar kunna dela upp selar i två huvudsakliga kategorier – spårsele samt dragsele, men därpå finns det även selar som helt enkelt funkar i utbyte mot hundhalsband.

Ett hundhalsband funkar ok på flera hundar, men man ska vara medveten om att skador som whiplash kan drabba hundar om man drar för hårt i deras halsband. Det är heller inte speciellt härlig att bli ryckt i halsen vilket kan medföra att hundar drar ännu mer än nödvändigt i ett försök att undkomma sitt halsband. Med en sele blir det både enklare att kontrollera sin hund och – framför allt – betydligt skönare för hunden.

Hundselar avsedda för spårning, så kallade spårselar, nyttjas när man tränar sin hund i spårning. Hundspårning är en mycket omtyckt hundsport som engagerar många människor samt hundar i Sverige. En spårsele till hund brukar utgöra en kraftig rem som går kring hundens bröstkorg samt en som löper över dess bringa. Kopplet brukar fästas i en ring på ryggen. När en hund spårar blir den otroligt uppspelt och följaktligen kan det vara bra att ha en spårlina till så att hunden har möjlighet att löpa runt ganska öppet.

Det finns dessutom behov av skickliga spårhundar inom polisen och i en del regioner genomför man spårhundsutbildningar. Dessa kan bistå polisen att få fast brottslingar på flykt eller narkotikabrottslingar.

En dragsele skiljer sig från en spårsele i det att den innefattar ytterligare remmar för högre komfort för hunden. Draghundar arbetar hårt och med viss tyngd så här är det än viktigare att man verkligen äger en hundsele som passar hunden utmärkt. En dragsele ser ut som en spårsele men har även remmar som löper över hunderns rygg samt runt dess svansrot. Normalt finns haken för dragkopplet baktill, intill svansroten, men i vissa fall fäster man istället vid hundens sidor.

Dragselar kan man använda till en rad olika ändamål, allt från spann till släde, pulka och vagn, men också särskilda cyklar. Hundintresset är stort i Sverige och med det utvecklas allt fler sporter där hundar fått en central funktion. Att cykla runt via somriga vägar, dragen av sin hund är en syn som inte kommer att vara allt för ovanlig inom en snar framtid. Det bästa är att hundarna gillar motionen lika mycket som den som får åka cykel där bak.

Hundselar används även till ledhundar som hjälper äldre och funktionshindrade människor i samhället.