Hemmaframställning av Vin

En bok som vänder sig till både nybörjare och de som är lite mer rutinerade är Hemmaframställning av Vin. Den är fylld med massor av goda tips och råd.

Vin är en fantastisk ljuvlig dryck som kan avnjutas i många annorlunda kontexter. Och annorlunda sorter passar annorlunda bra till olika mat o.s.v. Det medför att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att flera har ett kraftfullt entusiastiskt intresse för vin. Primärt att dricka vin, men självklart även all typ av fakta om vin, som till exempel druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer inne att privatpersoner framställer sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både lättare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin faktiskt är förhållandevis enkelt är det alldeles för många som inte tror. Det är typiskt att personer har funderat på att börja brygga hemma men avstår för att de antar att det är för besvärligt. Det är betydelsefullt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs lite självtillit precis som inför allting annat vi tar för oss.

Flera ser hemmaframställning av vin som en skojig hobby. För en del har det inte funnits speciellt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Dessutom är det frestande att man kan spara rätt så mycket pengar på att brygga eget vin.

Idag är det många vinexperter som arbetar med att oavbrutet utveckla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett allmänt mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Exempelvis tillkommer oupphörligt flera nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. Speciellt påverkar somliga nya hembryggt vin så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar också våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är även möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att komma igång att brygga eget vin hemma krävs en del väsentlig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta tillsammans med jäsrör samt en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att finna ett bra recept att följa. Det är betydelsefullt att följa det till punkt och pricka. Se även till att ingående anteckna allting som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas därför att det ju rentav tar lång tid innan en sats blir färdig. Och då vore det olyckligt ifall all tid gått till spillo på grund av någon trivial miss. Därtill ska all utrustning kontrolleras noga innan användning. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs och förstörs.

För att få reda på mer kring allt som rör framställning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin författad av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt massor människor i närmare 30 år (den har utkommit i flera reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man ska nyttja vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor runt smaksättning samt vinprovning.

Det bästa av allting är att boken endast finns några knapptryck bort. Den finns nämligen åtkomlig avgiftsfri som e-bok på landets alla bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen eller på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker via ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på samtliga dina frågor om vinframställning. Den finns både på allt-fraktfritt . se och hembryggning . se. Samt går att låna gratis på biblioteken som en ebok.