Gå ned sakta i vikt under viktminskningsfasen

Efter den enormt tuffa induktionsfasen har det blivit dags att ta klivet in i viktminskningsfasen Givetvis förutsätter viktminskningsfasen att bantaren verkligen tagit sig igenom induktionsfasen med tanke på att det är relevant att faserna följs i rätt ordning. När man däremot har tagit sig igenom hela dieten kan man lättare hoppa mellan faserna ifall man ej skulle lyckas bibehålla en stabil vikt.

När man börjar banta i enlighet med Atkinsmetoden och har som målsättning att fullfölja dietens alla fyra faser är det angeläget att man faktiskt har bestämt sig för att banta. Ifall motivationen är kass finns nämligen en risk att vikten kommer variera alldeles för kraftigt upp och ner. Det är minsann dåligt för kroppen och brukar i slutändan över lag leda till en viktökning.

Från induktionsfasen till viktminskningsfasen så bör det ta drygt 2 veckor. Viktminskningsfasen i sig kan bestå i upp till sex månader beroende på olika människors förutsättningar. Med tanke på att induktionsfasen är extremare så innebär det att viktminskningen inte händer lika drastiskt i viktminskningsfasen. En del kan tillfälligt tappa lite motivation när man ser ett försämrat resultat. På det stora hela fortsätter man dock gå ner i vikt men endast i långsammare tempo.

Kroppen skulle inte orka rasa i vikt som under induktionsfasen under en längre tid. Emellertid kan somliga utan bekymmer välja att fortsätta i induktionsfasen något längre än 14 dagar. Många gläds över att gå ner 2- 4 kg under induktionsfasen, vilket är den främsta anledningen till att man håller sig kvar längre innan man går över till viktminskningsfasen.

Flera som träder in i viktminskningsfasen beskriver en lättnad då de inte längre tvingas hålla extrem koll över kolhydratintaget. Viktminskningsfasen varar vanligtvis förhållandevis länge och tanken är att man ska finna sin kropps egen gräns för kolhydratintag. För somliga tar det längre tid än för andra att finna balansen. Exakt hur lång tid det tar är individuellt och beroende av en mängd olika faktorer som ålder, kondition, hormonstatus samt ämnesomsättning. Följ länken för mer fakta Därjämte påverkas många av dessa faktorer av arv.

För att nå sin idealvikt tvingas man alltså mycket sakta höja sitt kolhydratintag för att få reda på sitt gränsvärde. Tanken är att viktminskningen så småningom ska stagnera och att man ska mista i vikt enbart till dess den punkten är uppnådd. Viktminskningsfasen är en givmild fas på så sätt att man får öka sitt intag av kolhydrater med 5 gram per vecka. Från induktionsfasen tillåtna 20 gram om dagen så får man efter 2 veckor i viktminskningsfasen äta drygt 21, 5 gram om dagen.

Det är enligt somliga en tämligen ringa ökning men det är heller inte meningen att Atkinsdieten ska gå kvickt med tanke på att man ska ställa om sina matvanor. Det är en process som förhoppningsvis kommer resultera i att man håller vikten ur ett långsiktigt perspektiv. Ökningen av kolhydrater i viktminskningsfasen pågår till dess man finner sin personliga punkt där man bestående håller vikten balanserad.

I viktminskningsfasen kan man på allvar börja skifta sin kost mer och laborera utifrån egna preferenser. Ett bra förslag är dock att öka intaget av vegetabilier till en början. I viktminskningsfasen är det även tillåtet att inta viss mängd alkohol, vilket det alltså inte är i induktionsfasen.