Erytritol

Byt ut sockret mot erytritol

I druvor, päron, meloner och övriga bär och frukter finns det naturliga kolhydratämnet erytritol. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater som stärkelse eller socker, med tanke på att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras alltså outnyttjat via urinen. Det är genom jäsning av druvor som erytritol produceras. När man tillsätter bakterier åt druvsockret så sker ändring och det blir erytritol, enligt en helt okonstlad procedur.

Ämnet är väl lämpat åt den som önskar inta en lågkolhydratkost och undgå onödiga kolhydrater. Erytritol skadar inte tänderna och funkar dessutom som en antioxiant. Ämnet innehåller inga kalorier medans vanligt socker består av 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol som har kemisk uppbyggnad som liknar både socker och alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Trots att ämnet funnits i Japan och USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol har likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket tenderar att skänka upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskfylld effekt och den påminner en del om samma kylande verkan som xylitol och mentol har.

Erytritol är speciellt lämpat åt diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen oberörd.

Kroppen bearbetar erytritol på annat sätt än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin storlek upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut intakt. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir endast delvis absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare åt tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som bildar gaser och fettsyror. Det resulterar i vad man i normalt tal kallar för lös mage.

En besynnerlig omständighet runt erytritol är att ämnet ej tillåts förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen form av sockeralkohol får förekomma i dryck eftersom risken att få i sig större mängder socker genom dryck är ökad. Tyvärr faller erytritol inom samma lagstiftning.

Om man följer existerande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter framställande, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns skilda varumärken som består av erytritol Finns här. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som innehåller 500 gram. För den som uppskattar bakning är strösöt perfekt. Alla godsaker som man uppskattar att stoppa i sig kan helt plötsligt bli nyttigare fast med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker och ersätter det vad gäller både sötma samt dosering.