En bra dragsele hund sliter inte på hunden

En dragsele hund är en sele, eller ett sorts koppel om man vill, som används när hundar ska dra något, t ex en cykel, spann, en pulka, en släde eller spark/skidor. En dragsele hund kan på många vis påminna om spårselar, men det finns betydelsefulla skillnader.

En dragsele har mycket gemensamt med en spårsele, bland annat så är inga av dem skapade för att hunden ska ta sig framåt med linor runtom halsen. Istället går selarna ut på att hunden ska ta sig framåt med avlastning av bröstkorgen samt axlarna. En spårhund ska inte behöva dra särskilt tunga vikter medan en draghund bör göra just det. Eventuellt är det en slädhund i fjällen alternativt en hund som ska dra kärra eller cyklar på torr mark. Oavsett vad det är den ska dra så är det betydelsefullt att ens dragsele hund sitter som den ska så att hunden slipper lida av smärtsamma brännskador och slitningar.

En Spårsele är utformad för att det ska vara enklare att hålla hunden när den spårar. Hundar som ska spåra är extremt fokuserade och kan dra ganska mycket, därför behöver man något kraftfullt att hålla i. Spårselar ser ut som man föreställer sig en hundsele, med rem omkring bröstkorgen och över bogen.

En dragsele hund har vanligen ännu fler remmar att fästa runtom hundens kropp än en spårsele har. Remmar över bröstkorg och bringa finns såklart, men dessutom brukar det även löpa remmar över ryggen och kring svansroten. Var fästet för dragkopplet finns beror på vad det är hunden ska dra. Ska du nyttja dragsele hund för linkörning eller cykel så är det bäst med ett fäste intill svansroten, men ska hunden dra släde så måste det finnas fästen intill sidorna samt en rejäl rem över bringan.

En hundsele ska ha lång hållbarhet, annars duger inte kvalitén åt ens bäste vän. En oerhört bra dragsele kan hunden använda hela livet. Priset för en kvalitetsele ligger på allt från ett par hundralappar och uppåt och det kan vara bra att fråga någon kunnig vilket märke samt modell som är lämplig för just din hundras på bästa sätt, god passform är mycket angeläget. Från en del märken kan man till och med handla hundselar från efter specialmått.

När det gäller material är det lite av en smaksak, de flesta ergonomiska selarna idag är gjorda i robust material som polyester. Dessa brukar dessutom vara vadderade så att det ej ska uppkomma skavsår på hunden. Läder är både mjukare samt mer traditionellt och fungerar bra så länge selen sitter bra kring hunden.

De flesta som äger hund vet hur lojal samt trogen en hund är, kärleken till dessa fyrbenta vänner är mäktig och ännu starkare från hundens sida, för den skull förtjänar de det bästa. Om man har en draghund så ska man investera i en dragsele hund som passar just den hund man har, helt efter dess egna mått så att passformen är felfri och skaderisken minimeras. Genom att införskaffa en bra dragsele hund visar man att man bryr sig om sitt trogna djurs hälsa.