Du både avfuktar samt smaksätter med salt som kalciumklorid

Saltet äger ett flertal mycket bra effekter och funktioner. Man utnyttjar saltets avfuktande effekt bland annat för att avfukta ett förråd eller i båtar som ska vinterförvaras på land. Torrbollar finns att köpa färdiga, men du kan också tillverka en själv, antingen fylla en tom boll med kalciumklorid eller använda en hink som du fyller med salt och ett durkslag.

kalciumklorid

Det är enkelt att ordna en egen torrboll och få en bra avfuktning med kalciumklorid.

Det är viktigt att man skaffar rätt typ av salt till sin torrboll när det dags att avfukta båten, sitt förråd eller källare. Vanligt vägsalt kommer inte att fungera som en del tror. Om du av misstag köper natriumklorid att fylla din torrboll med blir resultatet inte bra.

Man måste alltså köpa kalciumklorid eller alternativt magnesiumklorid som också kan fungera för avfuktning på ett effektivt vis. Det gäller att hitta ett bra pris på saltet eftersom du kommer behöva en rätt så stor förpackning. Det kan bli svårt att hitta en lokal butik som har rätt sortiment av saltet och de mängder du behöver.

Du fixar själv lätt en torrboll. Ta bara ett stycke tyg lite större än att det rymmer cirka 10kg salt, gör en boll och knyt ihop med snöre och häng upp den. Man bör placera en hink under detta för den fukt som kommer att samlas och droppa. Du kan annars prova att lägga ett durkslag i en hink och sedan fylla saltet i durkslaget.

Chansen finns att utrymmet som ska avfuktas kräver fler torrrbollar för att ge en bra avfuktning. Detta kan säkert betyda att torkningen blir mer effektiv men är en avvägning av dina kostnader.

Detta om torkning, men kalciumklorid kan också användas som smaksättare.

När kalciumklorid används som smaksättare eller annan livsmedelshantering måste saltet vara av livsmedelskvalitet.

Det salt som är tillåtet för livsmedel har beteckningen e509. Man kan säga att detta salt är salt i kvadrat eftersom det är ett av de saltaste som överhuvud taget finns. Ett ganska okänt användningsområde är som bryggsalt vid ölbryggning.

Med saltet så får man en smak som upplevs som saltare samtidigt som kalciumet påverkar balansen så att man får en stabilare smakupplevelse. Dessa effekter drar både bryggerierna och hemmabryggare nytta av för att kunna brygga ett öl som smakar bättre.

Oavsett om man ska använda kalciumklorid i livsmedelshantering eller göra torrbollar bör man kolla på Internet vilka priser som gäller. Man hittar saltet till bra priser och med godkvalitet online.

Saltet kan du hitta online på sajter som hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se eller kanske på Tradera.