Den svenska marknadens vanligaste algmedel


Klicka på bilden för mer info

På den svenska marknaden finns vad som kan liknas vid på tok för många algmedel att välja på. De flesta funkar på samma sätt; de stöder på ett alternativt annat sätt till att få bort algväxt från någon form av yta. Man kan nära nog anföra att det finns lika många metoder för att föreslå bot med alger som det finns folk som har haft problem med alger.

Ett av de vanligaste hemmakokade algmedlen är en korsning av miljövänligt diskmedel, av typen Yes eller dylikt, och vanligt ljummet vatten. Man tar sedan en borsta samt skrubbar de områden på sitt hus som lider av ett algangrepp. I nio av tio fall brukar detta funka fullständig utmärkt. Det finns sedan starkare, kemikaliebaserade medel som kan användas. Dessa brukar mestadels kosta allt från 20 kronor per liter ända opp till många hundra kronor per liter. Man kan diskutera mycket vad skillnaden på alla dessa medel är när man kollar på relationen kostnad-fördel.

Det finns ett tips på ett bra samt mycket billigt recept på algmedel. Vanligt brukar den enda substansen i algmedel vara bensaltensid som späs med vatten, detta kallas för bensalkonklorid. Anledningen varför inte många känner till detta beror på att tillverkarna mestadels använder ett annat namn för det, som till exempel kvartär ammoniumförening alternativt N-Alkybensyldimetylammoniumklorid, vilket för gemene man låter på tok för avancerat för att man ska kunna blanda detta själv. Samt det är absolut detta som tillverkarna vill uppnå. Klicka Här för mer info.

Vad är då bensaltensid?

Bensaltensid kan köpas på butelj i hög koncentration samt sedan blandas ut. En liter 50% bensaltensid kan köpas för under 400 kronor från de flesta butiker som säljer kemiska produkter. Bensaltensiden kan sedan spädas till lägre fokusering för att användas som rengöring.

Om man kollar på de rengöringsmedel som innehåller bensaltensid som finns på marknaden brukar inblandningen av bensaltensid vara runt 8%. Vidare ges instruktioner att man bör späda denna blandning fem gånger, det vill anföra 4+1 i proportionerna, alltså landar den slutliga koncentrationshalten av bensaltensid på 1,6%.

Ett rengöringsmedel med bensalkonklorid med en blandning på 8% kan kosta allt emellan 50 ända upp till 200 kronor per liter. Om man själv mixar kan man alltså undkomma med en kostnad på inte mer än 13 kronor per liter när det är färdigblandat, om man räknar på vad en liter bensaltensid samt man späder det till strax över 30 liter rengöringsmedel. Detta rengöringsmedel kan sedan användas för att bekämpa alger, mögel, mossa och lavar i alla utrymmen där de kan tänkas växa som duschrum, utrymme under hus och andra utrymmen med bristfällig dränering.

Man kan till samt med använda bensaltensid som förebyggande kemikalie i målarfärg. Man bör då mixa ungefär 2,5 ml 50%-ig bensaltensid per liter målarfärg samt sedan måla som vanligt. Detta skänker ett beskydd mot algangrepp som varar många år samt effektivt sätt kostar väldigt en aning, framför allt arbete på somrarna.

Vad man dock ska vara försiktig med när man använder bensaltensid, och alla andra kemikalier för den delen, är att man använder korrekt skyddsutrustning, det vill säga, skyddsglasögon, oömma plagg och handskar samt att man hanterar den med största varsamhet så man inte spiller då det kan få förödande följder, till samt med algmedel kan vara farligt alltemellanåt.