Absinthe Alkohol, Bara en drink eller en legend?

Flera människor antar att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som sprit eller alkohol framförallt alldenstund det inte är buteljerat med tillsats av socker.

En numera nästan utsuddad barriär säger att en likör är alkohol med tillsats av socker och smakämnen – samt då börjar väl nära nog all sprit som saluförs nu kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle anlända på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en stark växtbaserade alkohol som destilleras med malört samt anis, men är också bekant för att inneha övriga aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne källa, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens beteckning Artemisia absinthium.

Absinthe sprit finns i flera annorlunda typer.

Dess vidareutveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att efter spridas till andra länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du kanske begriper, var kvaliteten på de olika märkena mycket varierade, ungefär som vin är idag, samt de billigare sorterna utav absint hade lägre alkoholhalt och nyttjade ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som heter “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien samt var en av dessa billigare sorter som innehöll lite eller ingen anis, fänkål alternativt någon av de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt öka poopulariteten för absint och bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

Medan alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”: Klicka för mer info..

Det finns även några betraktas som “special absint” som är totalt exklusiv och avvikande.

Det finns flera legender och myter runt absint sprit, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) har en smaragdgrön kulör.

Början såldes det som ett universellt medicin, kanske på grund av fördelarna med malört och andra örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, och mycket mer.

Så småningom såldes det både som en huskur och en aperitif.

Den hade en exklusiv effekt på dem som drack det, det till samt med förbjöds utav den schweiziska regeringen 1910.

Flera trodde att hög användning av absint var kopplat till hallucinationer, våld samt depression.

Kanske det är på grund av detta det fick så mycket beröm utav bohemiska typer samt konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway samt Oscar Wilde.

Legenden uttalar att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar utav sitt ena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så aktuell i Frankrike, särskilt med bohemiska författare samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Du kan finna det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen utav drycken ökade så gjorde också efterfrågan, samt ganska inom kort sjönk priset så att samtliga drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna människor förstörde för alla övriga.

Det fanns flera planerat dråp som var kopplade till förbrukning utav absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj samt därnäst sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som främst förbjöd den legendariska dycken men flera övriga länder följde kort därefter.

Ehuru det ännu faktiskt inte är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den kända gröna drycken växer idag i popularitet åter.

Idag när du innehar lärt dej ett litet antal intressanta information om absinthe, kommer jag bevilja dej själv avgöra om det blott är en annan dryck, alternativt kanske mer av en legend.

Med det växande folkgunst som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta och se om historien upprepar sig.