Erytritol

Det naturliga kolhydratämnet erytritol finns i bland annat druvor, päron samt meloner. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater som stärkelse eller socker, därför att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras sålunda outnyttjat via urinen. Det är genom jäsning av druvor som erytritol produceras. När man tillsätter bakterier till druvsockret så sker förvandling och det blir erytritol, enligt en total okonstlad procedur.

Erytritol är väl lämpat åt den som önskar förtära en lågkolhydratkost och undkomma onödiga kolhydrater. Erytritol skadar ej tänderna och funkar därjämte som en antioxiant. Ämnet innehåller inga kalorier medans typiskt socker består av 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol som har kemisk struktur som liknar både socker och alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Trots att ämnet funnits i Japan och USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol äger likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket brukar förmedla upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskabel effekt och den påminner en del om samma kylande effekt som xylitol och mentol har.

Erytritol är i synnerhet lämpat för diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen opåverkad.

Kroppen bearbetar erytritol annorlunda än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin omfattning upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut intakt. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir enbart partiellt absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare mot tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som bildar gaser och fettsyror. Det resulterar i vad man i vanligt tal kallar för lös mage. sötningsmedel metabolism

En egendomlig omständighet kring erytritol är att ämnet ej får förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen form av sockeralkohol tillåts förekomma i dryck eftersom risken att få i sig större mängder socker genom dryck är utökad. Tyvärr faller erytritol inom samma lagstiftning.

Ifall man följer existerande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter produktion, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns skilda varumärken som består av erytritol. Via Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som innehåller 500 gram. För den som uppskattar bakning är strösöt perfekt. Alla godsaker som man tycker om att stoppa i sig kan helt plötsligen bli nyttigare fast med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma och dosering.