Byt ut sockret till Erytritol

Erytritol är ett kolhydratämne som finns naturligt i bland annat druvor, päron samt meloner. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska struktur har likheter med både socker och alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.

Erytritol skiljer sig från kolhydrater som till exempel socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat genom urinen. Erytritol är följaktligen passande för den som vill äta en lågkolhydratkost och undkomma de onödiga kolhydraterna.

Erytritol framställs genom att jäsa druvsocker. Genom att tillägga vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är helt å hållet naturlig.

Därutöver innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är otroligt i jämförelse med vanligt socker som innehåller 400 kalorier per 100g. socker eller sötningsmedel till barn

Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar ge en upplevelse av att tungan kan kännas kall. Det är dock en helt riskfri verkan som påminner om liknande kylande verkan som Xylitol och mentol äger.

Intag av erytritol medför inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. För den skull passar erytritol enastående åt diabetiker.

En uppenbar fördel med erytritol är att kroppen behandlar ämnet på annat sätt än andra sockeralkoholer. Eftersom erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns vetskap om så tas den upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.

Eftersom andra sockeralkoholer är större blir de blott delvis absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ned av bakterier som producerar gaser och fettsyror, vilket kan leda till lös mage.

I enlighet med EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol finnas i förfriskning med tanke på att det finns en ökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Trots att Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så måste ämnet innefatta samma lagstiftning.

Erytritol bör inte intas 3 år efter framställning ifall man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men i själva verket har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Erytritol säljs under flertal varierande varumärken. Bland annat som Strösöt genom Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som består av 500 gram. Strösöt passar utmärkt åt bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma och dosering. Erytritol skadar ej tänderna och funkar dessutom som en antioxiant.