Sockerfri liköressens med smak från Irish Cream

Irish Cream är en populär liköressens. Faktum är att en av världens mest kända likörer heter Baileys Irish Cream och lanserades på Irland på 1970-talet. Smaken är baserad på irländsk whiskey, grädde och kaffe. Baileys har en oerhört tilltalande smak som bidragit till dryckens populäritet. Karaktäristiskt för Baileys är att drycken har en rejäl arom samt en gräddig och mycket söt smak.

Gert Strand AB har framtagit en originell sockerfri liköressens som har smak av Irish Cream med sukralos som sötningsmedel. Det är ett ämne fullt syntetiskt och fritt från kalorier. Men låter det inte lite konstigt med sockerfri likör? Faktum är att den sockerfria liköressensen från Gert Strand AB trots allt består av den eftertraktade sötman som förknippas med likör.

Sukralos som är ett syntetiskt sötningsmedel ersätter effektivt sockret. Det är cirka 600 gånger sötare per viktenhet än socker. Det finns åtminstone ett par starka skäl till att välja sockerfri liköressens med smak av Irish Cream. Först och främst är sukralos ett perfekt alternativt sötningsmedel för diabetiker. Sukralos utsöndras skyndsamt i kroppen men bryts inte ner. Kroppens blodsockernivå påverkas inte med tanke på att ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att ämnet är vattenlöslig vilket innebär att det inte lagras i den organiska vävnaden hos människor.

Sukralos framställdes på 1970-talet och har sedan dess godkänts successivt på marknaden som sötningsmedel. I EU blev sukralos godkänt först 1994. Andra ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Att producera likör med hjälp av essens är en enkel typ av hembryggning. Processen går förhållandevis fort och är enkel och smidig. Det bästa av allt är att essensen inte skiljer sig i sötma eller i smak från vanliga sockerbaserade likörer, vilket man lätt kan tro.

Hur går man då tillväga för att mixa sin hemmabryggda likör? Liköressensen som har smak av Irish Cream mixas med fördel ihop med okryddat brännvin. Det går självfallet att mixa med kryddat brännvin om man vill vara mer djärv och experimentera med smaker. Man måste då räkna med att inte erhålla en ren Irish Cream-smak men å andra sidan finns det potential att blanda till andra smaker. En del möjligtvis bättre än andra.

En flaska liköressens består av 20 ml som genererar 750 ml likör. Spriten man blandar med kan variera mellan 15 % 40 % efter tycke och smak. Men man bör ha i åtanke att likör oftast håller en alkoholhalt mellan 15 – 25 %. Den som föredrar att blanda med vodka kan förvänta sig en starkare likör.

Häll i essensen i en flaska som rymmer 750 ml. Fyll därefter upp flaskan ihop med sprit samt 2 dl kaffegrädde och skaka redigt. När flaskan är färdigblandad bör den få stå några dagar så att smaken från Irish Cream och alkoholen förenas på bästa sätt. Den färdigblandade likören kan antingen drickas som den är med eventuellt en aning is. Eller användas till att mixa drinkar.