Träning och Saigonkanel

Vad är Saigonkanel?

I Vietnam växer en sorts kanel med namnet Saigonkanel. Denna kanel, som fått sitt namn efter Vietnams största stad i södra delen av landet växer trots allt relativt långt från Saigon (som idag heter Ho Chi Minh City), utan närmare bestämt i höglandet i centrala Vietnam.

Vad skiljer Saigonkanel från övrig kanel?

Kanel är inte så okomplicerat som man tror, det finns många skilda arter av kanel och det som rentav är den äkta kanelen «Ceylonkanel», är inte den vi nyttjar för dagligt bruk. Ceylonkanel äger mildare smak och mindre hälsofrämjande egenskaper.

Kassiakanel är vad vi kallar «vanlig kanel», det är den aromatiska kanel vi i regel hittar i våra butiker. Kassiakanel är kraftfullare än Ceylonkanel, både i smak och i doft, och ur hälsosynpunkt.

Saigonkanel är en nära släkting till Kassiakanelen, men är än mer omfångsrik än sin kusin. Saigonkanel innefattar 1-5% essentiell olja och denna olja har upp till 25 % kanelaldehyd i sig, vilken är den verksamma agenten som har så utomordentliga effekter på vår hälsa.

Saigonkanel och blodsocker

Att kanel sänker blodsockret är en av dess mest omtalade egenskaper – och Saigonkanel åstadkommer detta mest av alla kanelsorter. Personer med diabetes gagnas av ett dagligt intag av kanel och ligger man i riskzonen för att utveckla diabetes har man allting att vinna på att tillägga denna krydda i sin dagliga kost.

Vad kanelen åstadkommer är att den hämmar utsöndringen av insulin, vilket är det hormon som gör att vi lagrar fett istället för att bränna energin. Ju mer man rör på sig, desto mer ökar fettförbränningen – det vet vi ju alla idag – och detta beror just på att träning höjer insulinkänsligheten.

Saigonkanel och muskeluppbyggnad

När man tränar för att bygga upp musklerna så vill man ju gärna att energin man får i sig ska lagras – inte i fettvävnaden såklart, men i musklerna. Insulin är anabolt och det finns mindre klipska typer som sprutar i sig insulin just därför att stimulera sin muskeltillväxt. bantning allevo
På lång sikt är det förödande för hälsan, men på kort sikt kan det skänka mer uppumpad muskulatur.

Saigonkanel ökar fettförbränningen, som nämnt ovan, men samtidigt stimulerar kanelen till upptagning av energi i musklerna, så de som tränar för att gå ner i fettmassa och upp i muskelmassa får fördelar ur flera perspektiv av ett tillskott av Saigonkanel agligen. Dessa effekter har länge sagts inte vara kompatibla, men vad gäller kanel verkar det faktiskt fungera just så. Då och då är de enklaste lösningarna de ultimata!

Var finner man Saigonkanel?

I vanliga livsmedelsbutiker hittar man sällan Saigonkanel, än så länge. Denna superkanel förväntas explodera i efterfrågan så raskt människor inser vilken potential den har för så många skilda grupper av människor.

Idag kan man inhandla Saigonkanel på nätet, men kvaliteten kan skifta en del så det gäller att ha lite tur när man handlar. Har man väl funnit en trovärdig leverantör av Saigonkanel så bör man hålla sig till den.