Saigonkanel och LCHF

Ett relativt hett ämne för de som ägnar sig åt lågkolhydratsdieter är hur Saigonkanel har optimerat vägen för ett tillstånd i ketos.

Vad är LCHF?

LCHF betecknar Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft enormt genomslag i Sverige framför allt, men även i övriga delar av världen. Denna diet påbörjas oftast av folk som vill gå ner i vikt, men är gynnsam även för folk som önskar gå upp i vikt, som har besvär med blodsockerbalansen alternativt med sockerberoende bantning engelska
.

I själva verket mår samtliga gott av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen konstaterats i en grundlig och oberoende analys. Man förmodar då att antalet LCHF:are kommer att bli ännu fler och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.

Det finns oerhört många skilda tappningar av LCHF, en del kör LCHF OCH bara naturliga råvaror, samtidigt som andra helst gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar ganska mycket mellan skilda LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Bör man äta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater dagligen? Eller måhända ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett avsevärt tufft mål att nå, då får man leva på rent fett samt protein – dvs. inga vegetabilier. En femprocentsgräns är vanlig bland de som önskar gå ner i vikt raskt och effektivt, men även här ges mycket lite utrymme för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som äter upp mot 50 gram kolhydrater dagliga, så kallade liberala LCHF:are.

Vad som förenar samtliga dessa är en föreställning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater samt att ketos är ett tillstånd man helst låter kroppen uppgå i.

Vad är ketos?

Ketos är det tillstånd man försätts i när glukosen upphör i blodet. För att förse den med energi måste kroppen bilda ketoner och dessa föredrar att ta energi från lagrat fett framför andra alternativ. När kroppen befinner sig i ketos, dvs. när den intar rejält med fett och protein och väldigt få kolhydrater, så bränner den kroppsfettet i mycket högre utsträckning än annars.

Det finns de som inte ordentligt når ketos, hur innerligt de än anstränger sig för att exkludera kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som nyligen visat sig är att denna kategori människor verkar slungas in i ketos om de tillsätter kanel till sin dagliga kost. Saigonkanel har dessutom visat sig ge absolut störst verkan.

Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna

Saigonkanel är en kanelsort som växer i centrala Vietnams bergsområden. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi vanligtvis hittar i livsmedelsbutikerna. Den är tämligen kraftfull, men inte tillnärmelsevis så kraftfull som Saigonkanel. Lite Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen rivstartar ordentligt.

Vad har Saigonkanelen för bra effekter vid en LCHF-diet

Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och även här är just Saigonkanel oslagbar. Genom att kanelen reducerar utsöndringen av insulin, som är verksam för att förvara energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen hastigare ett ketogent tillstånd. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge verkan, men man kan äta 4 gram Saigonkanel per dag utan att riskera att drabbas av några riskfyllda bieffekter.