Saigonkanel maximerar fettförbränningen

Saigonkanel och annan kanel

Saigonkanel är en typ av kanel som odlas i Vietnam, den är tätt relaterad med Kassiakanel, men sitter på avsevärt rikare arom – och för människan hälsofrämjande egenskaper.

Låt oss begrunda begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi normalt stöter på i matvarubutikerna, den är billig och rik gällande smak och doft. Den består av ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar även ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan ifall den intas i för rejäla doser.

Kassiakanel är den vanliga kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad gäller doft och smak, samt har ljusare kulör. En stång av Ceylonkanel är enbart rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i bägge ändar.

Saigonkanel är på många vis lik Kassiakanelen, men är också kraftfullare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss mån skadliga kumarinet. Begränsar man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram dagligen får man dock inga negativa hälsoeffekter av kumarinet. Det räcker dock gott och väl för att få de hälsosamma effekterna.

Blodsocker och fettförbränning

Människokroppen mår som bäst när blodsockret befinner sig i balans. Det finns skilda vis att se till så att detta sker och den kroppsliga processen är komplex. Träning, intag av föda med lågt GI och dessutom fullständigt avstå ifrån kolhydrater är alla gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott tillstånd – och blodsockret under kontroll.

Ett annat vis är att inta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig tydligt balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går mer långsamt och att insulinkänsligheten ökar, vilket är en av många enastående effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, eller i frukostmålet, en ultimat början på dagen eftersom den stimulerar.

En balanserad blodsockernivå är i sig gynnsam för fettförbränningen i och med att den sänker insulinutsöndringen och därmed lagrar mindre energi i fettvävnaden.

LCHF och Saigonkanel

Ifall man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter som LCHF alternativt Atkins, så har Saigonkanelen fortfarande en mängd gynnsamma kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man får en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen åstadkommer också att energi lättare lagras i muskelmassan, i princip på samma vis som insulinet gör när man tränar och äter kaloririk mat.

Dosering av Saigonkanel

Det är viktigt att man har koll på vad man äter – samt i vilken mängd. Det handlar om allting man äter, så också kanel. Saigonkanel består av hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som skänker samtliga dessa enastående effekter på kroppen. Men Saigonkanel är likaså rikt på kumarin, som inte är lika hälsosamt, framför allt kan kumarin ställa till det för levern om det överdoseras.

Man har funnit att max fyra gram Saigonkanel bör intas per dag, för den markant mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som övre gräns. Tydliga effekter på blodsocker och ketos uppfattas dock efter oerhört små doser, så man måste pröva sig fram för att hitta en dos som passar en.