Vad fungerar bäst av Järnvitriol samt tjärvitriol?

Hur bör det trä man använder vid till exempel ett husbygge användas? Flertal väljer att processa med järnvitriol fasad som i stort sett är järnsulfat samt vatten. Men det finns också tjärvitriol som kan komma med vissa fördelar.

järnsulfat mossa

En vacker färg på fasaden med järnvitriol fasad

Det är exakt det där med färgen som får flertal att välja att processa träfasaden med järnvitriol. Egentligen så kan man tillämpa sig av järnsulfat till gräsmattan till väggar, men det kan vara förståndigt att köpa en säck alternativt dunk som är särskilt till för väggarna med tanke på att man behöver få korrekt järnsulfat dosering för träet.

Det som sker när man behandlar med järnvitriol är att träpanelerna kommer att byta i färg och bli en aning gråaktiga alternativt bruna. Exakt hur de kommer att se ut beror på träets kvalitet samt hur gammalt det är. Man brukar förespråka att behandla träpanelerna före de monteras på väggen för ultimata resultat.

Innan man genomför en järnvitriolbehandling så kan det vara klokt att prova på en oberoende bit av samma virke. På så vis så vet man exakt vilken nyans man kommer att erhålla. Det blir ju en aning besvärligt att ångra sig då man redan har behandlat hela fasaden och då får man möjligtvis måla om det inte blir en bra färgton.

Om man vill få mer än förtjusande kulör på huset

Men nu är det förstås så att flera vill få mer än vacker färg på huset. Med järnvitriolen så får man inte mycket mer än färgen. Den kommer inte att beskydda träet mot väder och vind. Då kan man istället satsa på tjärvitriol som även färgar men som samtidigt ger ett visst beskydd.

En del anser att det blir finare med järnsulfatet än med tjärvitriolen och väljer att olja efter behandling för att få ett bättre skydd. Man kan erhålla lite annorlunda svar på vad som är bäst beroende på vem man frågar.

Den som säljer färg kommer inte att hylla järnvitriolen till skyarna av förståelig anledning så det gäller att tänka till själv innan man bestämmer sig för hur fasaden ska behandlas.

Med tanke på budget samt tidsplan

Det ska nämnas att järnvitriolen är billig, till exempel på allt-fraktfritt.se. Det här är en produkt som man kan blanda själv och som man kan använda på så flera olika sätt därhemma. Beroende på ifall man ska processa med järnvitriol fasad själv eller ifall man betalar någon annan för att företa jobbet så kan det hela kosta lite olika. Klicka här nu för mer info weibulls.

Det är angeläget att man tänker på att järnsulfat som droppar från väggpaneler kan missfärga andra material såsom stenar, plattor och annat som kan finnas omkring fasaden.

Täck över allt innan målning. Om man inte är säker på att man kan verkställa jobbet på ett professionellt sätt så kan det bli bättre att leja någon som klarar det hela på ett smidigt sätt utan att färga andra omkringliggande material.