Takrengöring kan du lätt göra själv

Takrengöring behöver inte nödvändigtvis vara svårt. Men man måste ta hand om taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så viktigt att hålla fräscht på taket är att mossbeväxt och gamla löv kan leda till att taket skadas och tar in vatten. Det här kan leda till betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Professionell takrengöring alternativt amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man göra rent själv alternativt hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror självklart på hur mycket tid man har över till den här typen av göromål. Men det kan vara bra att känna till att man minsann kan komma långt med lite Bensaltensid eller Fulstopp och en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att processa gräset med kan man även stundvis (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) tillämpa på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett samma sak som det man finner för behandling av mossa i gräset. Men det tar icke annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör å andra sidan Fulstopp samt Bensaltensid.

Köp en dunk tak gti som du kan koppla vatten till alternativt köp en ejektordunk samt blanda själv bensaltensid och vatten för att distribuera på taket. Tegelplattor kan få en annan nyans av järnsulfatet, men detta är icke så pass att man kommer att fundera mycket på det. Mossan har ju ändå ändrat färgen så det är knappt så att man med tvätt kommer att återgå till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit ovan marken med blandningen som man vill utbreda på taket. Detta innebär självklart en del faror och man ska fundera på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det därefter är dags för högtryckstvätt så måste man också tänka på hur man sprayar dän den döda mossan samt annat lort. Ifall man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man vålla vattenskador på taket och det är ju icke så bra. Därför låter många mossa och påväxt regna bort.

Tänk på att införskaffa god utrustning så att du kan arbeta säkert både då du sprider ut Bensaltensid eller Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och tillika handskar och skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt samtliga håll.

Hur mycket ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan återigen. Om man tänker sig att man använder Bensaltensid eller Fulstopp tak en gång per år så kanhända man inte ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får grund. Vanligtvis varar en hantering över 4 år utan ny påväxt. Klicka Här för mer info järnvitrol.

Man kan ju inte anföra att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta samt tak då man måhända har en stor tomt och ett stort tak, men det är klart att det kan vara praktiskt om man planerar in takrengöring och taktvätt en dag då man ändå är ute och jobbar med järnsulfaten därför att på så vis tillvarata tid.