Ska man behandla mossa i gräsmattan med mossrivare eller annan metod?

I kampen mot mossan så kan man till slut vara med om att man vill ta till precis vad som helst. Men ska man betala för en mossrivare och gå runt på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan funka riktigt fint med en mossrivare men det är inte säkert att detta blir den bästa metoden och I synnerhet inte om den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

köpa järnsulfatspridare för vattenkanna

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får flera att kora bort rivaren är att den minsann kan medföra mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som helt undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren samt krattning som onödigt jobb.

När man river upp mossan så kommer man fördela ut sticklingar av mossa som kan medföra mer mossväxt. Temporärt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt fäste samt sprida mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att röja upp mossan ska man mixa järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar före så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser dåligt ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man ska tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs och områden som man måste ta hand om samt laga för att det icke ska alstras fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det inte bra ut och om man inte jobbar på korrekt sätt med gödsel samt nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt vederstygglig ut under flertal säsongen framöver. Mer data här järnsulfat mot sniglar.

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Om du anser att det där med mossrivning verkar vara onödigt arbete så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI alternativt själv mixa järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat och vatten som kommer att tillintetgöra mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till föda för gräset. Därnäst så kan du gödsla och lägga fler gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är detsamma, är att man dödar mossan och att man därefter skapar en miljö i marken som är bättre för gräset men mindre bra för mossan. Mer näring och mer gräs är ett effektivt sätt att mota bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du förvissad på att ha rätt pH för en utmärkt gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är likaså gott för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår bra av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du nämligen vattna med järnsulfat två gånger per år för att fullkomligt av med mossan.

Koppla ihop mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte förena rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är ifall det kommer att göra så högrest skillnad då det viktigaste är att få död på mossan och att sedan se till att skapa en omgivning som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns självklart de som anser att det är kul att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man så klart fortsätta med detta. Men sanningen är kanske ändå den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, rätt skötsel, och lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

På allt-farktfritt.se finns ett brett sortiment av dessa produkter.