När våren kommer kan man bli tvungen att rensa mossa

Även ifall mossa I somliga avseenden kan vara vacker så får den gärna inte finnas I våra trädgårdar.

Nu är det dock rätt normalt med grön mossa och andra typer av mossa i gräset samt på andra platser i trädgården och därmed så är det betydelsefullt att betänka på hur man på ett effektivt sätt kan bli av med detta naturliga inslag.

ejektorspridare

Ska man avlägsna mossor alternativt låta de bli kvar i trädgården?

För många så är det helt självklart att man ska ta bort mossor som får grepp i trädgården. Dessa må vara mjuka att beträda men vill man ha fint gräs så måste man ta bort mossa. Det här gör man enklast med ett bra mossmedel. Här är järnsulfat på gräsmattan att förorda därför att det här är ett naturligt medel, skänker gräsmattan näring och påverkar gräset på ett gott sätt.

Man kan förstås även jobba med moss-riv men om man inte börjar med att först eliminera mossan med järnsulfat, alternativt järnvitriol som det likaså kallas för, så kan det vara komplicerat att segra mot mossväxten. Man tvingas döda mossan först innan mossrivning, annars sprider man bara den.

Vill du ha ett vackert gräs så ska du eliminera mossorna, men ifall du föredrar en naturtomt så är det ju bara att låta mossa och lavar hållas så att din tomt till sist ser ut som en del av skogen.

Mossa som sätter sig på trä, sten och tak

Mossan sätter sig inte enbart i gräsmattan och då man blandar järnsulfat samt vatten (100-200 g till 10 L vatten) så kan man passa på att spraya på stengångar samt andra platser där stenarna långsamt men bestämt täcks av ett grönt alternativt brunt växtlager. Järnsulfatblandningen kan färga vissa ljusa stenplattor, då använder man Fulstopp eller Bensaltensid istället. Länk till mer data

Då man ska behandla andra delar av trädgården samt utemöbler av trä så kan man välja särskilda mossmedelsprodukter, Bensaltensid utspädd 32 gånger alternativt Fulstopp är möjligen det ultimata. Järnsulfat tak mår bra av kommer förstås i förpackningar som är tänkta för den här typen av hantering.

Även ifall de annorlunda mossmedlena består av detsamma, alltså järnvitriol och vatten, så kan de ha lite olika utformning. Med tanke på detta så är det intelligent att kora en produkt som är tänkt för den yta som ska behandlas och att man använder sig av korrekt järnsulfat dosering när man blandar järnsulfat med vatten, för att få den önskade effekten.

Enklare behandlingsmetoder för att bli av med mossväxt

Då mossan ska bort så kan man få en massa göromål beroende på den förfaringssätt som man väljer. Det kan bli tungt att riva mossa och har man en otymplig vattenkanna så är det heller inte så komfortabelt att sprida järnsulfat samt vatten över grön mossa som spritt sig över hela trädgården.

allt-fraktfritt.se finns järnsulfat att inhandla billigt och 2 smarta tillbehör. En spridarbom som är 62 cm bred och passar på vattenkannor, man vattnar ut järnsulfat fort.

Och en än smartare ejektordunk där man fyller järnsulfatblandning 200-250 gram järnsulfat per liter vatten, kopplar vattenslangen samt sprutar gräsmattan. I munstycket blandas järnsulfatkoncentratet och vatten så att koncentratet späds ut 20 gånger.

Det går att processa på enklare sätt med smarta mossmedel som dödar mossor utan att utgöra en fara för miljön. Tänk också på att rusta arbetet på rätt sätt. Tänk på att använda skyddsglasögon under behandlingen.