Mögel i badrum

Med tiden finns det risk för att badrummet kan angripas av mögel. Badrum är våtutrymmen och i skrymslen och vrår hopas tvålrester och hudavlagringar. Det är här möglet trivs och utökas. I mjukfogar mellan badkar alternativt dusch och vägg frodas mögel ifall det får vara en aning fuktigt och orört. En annan orsak till varför mögel tycker om just badrum är för att det bortsett från fukten är varmt. Varm luft kan bära mer fukt och för den saken skull kan det bli mer fuktigt i ett varmt rum än i ett kallt.

Mögel i Badrum

Det vanligaste möglet som finns i badrum är svartmögel. Det bildar svarta små prickar och är ytligt. Svartmögel utgör ingen stor hälsorisk och kan vanligtvis lätt tvättas bort från kakel och fogar.

Mögel i badrum uppstår lättare då det inte finns ordentliga fuktspärrar utan vatten och fukt från badkar och dusch kan tränga in i materialet bakom väggarna alternativt under golvet. Är väggar och golv inte tillräckligt försedda med fuktspärr kommer även mögelproblemet att återvända snart igen fastän man har tagit bort det synliga möglet.

Mögel är inte varje gång lätt att upptäcka. En del mögel, exempelvis svartmögel växer självklart på synliga platser så som fogar och liknande, andra för med sig illa lukt. Men en del varken luktar eller syns för blotta ögat. En del kan ha fått fäste innanför kaklet och det är först när man ska kakla om sitt badrum som man inser att det plötsligt rör sig om en större renovering än enbart att byta ut kakel.

Ifall man anar att man har mögel i badrummet, alternativt någon annanstans i sitt hus med för den delen, kan man ta assistans av en mögelhund, en specialtränad hund som med sitt fantastiska luktsinne kan påträffa mögel där en människonäsa inte räcker till. Man ska helst väcka misstankar om mögel om man har fuktskador i golv samt väggar. Sådana syns som bubblor under golvmattor och tapeter, missfärgningar och fuktfläckar eller att färgen lossnar. Klicka här för mer information

Det första man ska tänka på när man behandlar mögel är att få bort källan. Varifrån kommer fukten? Hur stannar den? Det ultimata sättet att få bort mögel är att helt avlägsna det angripna materialet och ersätta det med nytt och torrt material. Ifall det inte är genomförbart kan man rengöra med Fulstopp mögeldödande medel, men det tar inte bort mögelsporer, mykotoxiner eller dålig lukt. Vid sanering av mögel bör man också se till att torka ut hela utrymmet, oavsett om man installerar nytt material eller ifall man tvättar det befintliga.

För att torka ut utrymmen kan man använda sig av avfuktare för bästa verkan. När man har fått bort möglet ska man se till så att man inte får tillbaka det. Detta gör man genom att fixa en fungerande ventilation så att man förhindrar att fukten stannar kvar onödigt länge i badrummet. Man ska också installera ordentliga fuktspärrar, i väggar och golv och gärna bearbeta ytorna med Tvärstopp.

För att kringgå fuktskador och mögel bör man se till så att badrummet är fräscht, det innebär regelbunden städning under badkar och i samtliga skrymslen och vrår, för det är som sagt där möglet trivs. Har man ett rent badrum så minskar risken för mögel markant!