Mögel i badrum – ett vanligt problem

Att drabbas av mögel i badrummet är ett ganska vanligt bekymmer. Detta har sin grund i att allt som mögel vill ha för att gro nästan jämt finns i ett alldeles typiskt badrum, ifall det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer helst till sig i olika skrymslen och vrår, där städningen kanske inte ständigt är den mest grundliga. Således är badrum, liksom odugligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen åt mögel.

I badrum förekommer det dessutom ofta gott av hudavlagringar samt tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel uppskattar att inta. Vanligtvis känner man en illa lukt i samband med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast förklara lukten som unken och att ifall man någonsin har känt den så vet man exakt vad det rör sig om när man känner den igen.

I badrum växer möglet helst på kakel eller liknande släta material, alternativt i fogarna, utöver i alla skrymslen och vrån. Man kan se mögel som små svarta prickar, så kallat svartmögel. Detta kan vara relativt svårt att få bort, då fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på. Klicka Nu för mer info

För att få bort mindre mögelfläckar på kakel och i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel alternativt något annat rengöringsmedel och gnugga ordentligt på fläckarna. Avsluta med ättika för att förhindra att möglet återvänder med detsamma. Man kan även använda sig av klorin, men ge akt på att det är väldigt miljöfarligt! Det dödar dock av möglet ordentligt.

Ifall man har stora besvär med mögel i sitt badrum så ska man fundera på varför och åtgärda eventuella bristande ventilationer eller dylikt samtidigt som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det direkt. Man bör även se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet leta sig in i väggen och ges fäste där man inte lätt kan avlägsna det.

Det absolut främsta sättet att bli av med mögel är att avlägsna de angripna delarna och ersätta det med nytt material. Det tar inte enbart hand om själva mögelsvampen utan också de hälsovådliga sporerna samt gaserna som mögel avger, vilka ger både dålig lukt och kan orsaka irritation och symptomutveckling hos de som vistas i miljön.

Mögelsanering kan förekomma på andra vis också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en särskild apparat som värmer upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att leta sig in material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man enbart stryker på ett likadant medel. Man bör inte vistas i rummet när man utför sanering på detta sätt med tanke på att ångorna ofta är giftiga även för både människor och djur, inte bara mögel.

Just när det handlar om badrum är det betydelsefullt att man håller fräscht för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är för den skull en god idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, även under badkaret. Alla ytor skyddas med hjälp av Fulstopp eller ännu hellre med hjälp av Tvärstopp. Rent och bra lufttillförsel är alltså primär för att undkomma mögel i badrum.