Kan man nyttja mossa GTI samt tak GTI på samma sätt?

Järnvitriol alternativt järnsulfat som är en synonym beteckning används ganska flitigt. Detta är ett medel som tar död på mossan och som kan användas på husets träpartier såväl som på gräsmattan. Men kan man nyttja mossa GTI och tak GTI på samma sätt? Svaret på frågan är både ja och nej, det hela beror lite på vilken typ av järnsulfatprodukt som man väljer.

vattenkannspridare

Järnvitriol till trä samt mossa GTI till gräsmattan

Till att börja med så kan det vara bra att vara medveten om att produkter som är till för att behandla trä vanligtvis kallas för järnvitriol och ibland med ytterligare en benämning. Det här är medel som kan göra mer än att få bukt med mossväxt då de även kan ge träpartiet en finare kulör. Med mossa GTI och tak GTI så är huvudsyftet att få bort mossa.

De här produkterna används inte på samma sätt vilket I själva verket är rätt så logiskt. Man kan ju inte ta sig fram över ett tak som man gör på gräsmattan och därtill så krävs det lite andra egenskaper då man dessutom behöver överlägga gräsets hälsa.

Se till att du köper korrekt produkt

Även om det rent praktiskt kan vara så att man använder sig av järnsulfat och vatten och ingenting mer både för tak samt gräs så finns det annat som kan påverka användarvänligheten. Betänk att en järnvitriol som är särskilt till för gräset kan komma i en smart dunk som skänker automatisk blandning.

Ska man vattna gräsmattan med järnsulfat så kan det skapa stor skillnad att använda sig av en produkt som är framtagen för detta. Att det därefter är så att man möjligtvis sparar pengar på att själv blanda i en vattenkanna (100-200 gram järnsulfat till 10 L vatten) samt vattna ut med spridarbom är en annan sak. För den som inte har något emot att lägga extra tid på detta så kanske det går lika bra att blanda med ett preparat som är till för taket.

Det finns järnvitriolprodukter som har tillsatser som är särskilt bra då man ska behandla en veranda, träfasad alternativt trävägg. Dessa ska man välja då det där med estetik är relevant. Länk till mer info

God planering är väldigt viktigt för en förnäm gräsmatta och ett snyggt tak

Före du plockar fram den järnvitriol du har och börjar mixa med vatten för att förse järnsulfat till gräsmattan alternativt för att behandla taket mot mossa så ska du överlägga hur du ska arbeta samt när. Det finns årstider som är speciellt lämpade för att attackera mossan och dessutom så kan det vara bra att repetera proceduren mer än en gång per år.

Börja med att lära dig mer om din gräsmatta och ditt tak för att komma fram till när och hur du bör vårda. Först efter detta så kan du se dig om efter korrekt mossa GTI alternativt tak GTI och handla denna online alternativt i en gängse affär. Med en bra plan så borde arbetet flyta på lätt och bra och du kan sedan se fram emot goda resultat samt en hemmiljö som är både hälsosam och vacker.

Färdiga produkter är kolossalt dyra. Mossa GTI är 288 gram järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter, i en begåvad ejektordunk man kopplar på vattenslangen. För uppemot samma kostnad köper man en större ejektordunk samt 25 kg järnsulfat på allt-fraktfritt.se.

Samma ejektordunk funkar till Bensaltensid samt Fulstopp för tak och gångar. Bensaltensid är den aktiva ingrediensen i Tak GTI och Grönfri – men till en bråkdel av priset.