Hur avlägsnar man mögel i badrummet effektivt?

Mögel i badrum är ett typiskt bekymmer. Det har att göra med att badrum är en av de definitivt bästa platserna för mögel och annan mikrobiell påväxt att leva och växa sig stora. I ett typiskt badrum förekommer det ofta gott om skrymslen och vrår, mellan fogarna, under badkaret, i duschens hörn. Listan kan bli lång.

Badrum är därtill ofta varma och fuktiga, då de nyttjas just för att njuta av varma duschar och bad. Mögel trivs mycket bra i en miljö där det förekommer fukt. Sist men inte minst finns det även gott om mat för möglet i ett typiskt badrum, nämligen gamla tvålrester och hudavlagringar som fastnat i de ovan nämnda skrymslena samt vrårna.

Vanligtvis uppträder mögel till en början som en illa lukt. Det luktar unket och avskyvärt. Detta kan uppstå innan möglet faktiskt blir synligen ordentligt upptäckbart. Den dåliga lukten utgörs av lättflyktiga organiska gaser som mögelsvampen släpper ifrån sig.

Om en miljö är fuktig under en längre tid kommer möglet få lättare att växa. Det kan inträffa ifall man har ett dåligt ventilerat badrum och inte har för vana att öppna fönster och dörrar och vädra efter att man har tagit en dusch eller ett bad. Imma och fukt blir då kvar och försvinner sakta.

Ifall man därutöver har små sprickor – de behöver inte ens vara synliga för blotta ögat – i badrummets kakel alternativt fogar så kan det medföra att fukt och mögel tar sig in innanför kaklet. Det behöver då inte synas det minsta lilla på väggen och man kan rengöra hur mycket man vill, för när man väl tar undan kaklet kommer det vara en fullständig koloni mögel där innanför.

Hur ska man då få bukt på problemet med mögel? Det första man bör göra är att undersöka var möglet finns. Om man anar att man har fått mögel i sitt hus så kan man ta hjälp av en mögeltekniker som har en tränad mögelhund. Denna hund är specialiserad på att reagera och markera på lukt som kommer av mögel.

För att bli kvitt möglet och framför allt mögelsporer som kan vara direkt hälsovådliga så rekommenderas det att man tar bort allt befintligt angripet material och ersätter det. Det är då betydelsefullt att man inte lämnar kvar byggmaterial där det blir fuktigt då det i sig faktiskt inte är helt sällan förekommande orsak till mögel.

Om man inte kan eller vill avlägsna det angripna materialet kan det räcka med att man rengör med mögeldödande medel. Är det föga mögel, utan bara några svart prickar i fogarna kan man använda sig av tvättmedel, diskmedel eller något annat rengöringsmedel för att avlägsna möglet. Därefter tar man och torkar av kaklet med hjälp av ättika. Dessa metoder tar dock endast död på mögelsvampen, det tar inte bort de hälsofarliga sporerna. Ibland är dessutom fläckarna oerhört svåra att få bort. Mer information: På denna sajten

Oavsett om man har mycket eller en aning mögel i sitt badrum när man blir varse om det är det viktigt att se över orsakerna samt undanröja risken för att få mögel återigen. Det ska förekomma god ventilation i badrummet. Det måste även vara fräscht och städas frekvent, i alla skrymslen och vrår så att möglet inte kan ges grepp igen. Man lägger på Tvärstopp alternativt Fulstopp som skyddar framåt i tiden. Det gäller alltså att hålla det rent samt torrt för att slippa mögel i badrum.