Bli av med mossan med hjälp av en mossrivare

Tyvärr är det svårt att få dän varenda mossa I trädgården med en mossrivare. Mossa på stenplattor kan man ju inte röja bort med en maskin som är till för gräsmattan och således så kan det vara klokt att åskåda en lösning som kan fungera universellt i trädgården.

järnsulfatspridare

Mossa i gräsmattan vad göra?

Låt oss se lite närmre på det där med att riva mossa…

Mossrivare mot mossa som sitter grundligt i gräsmattan

Mossan sitter sannerligen inte så djupt. Gräset har ett djupare rotsystem så man behöver ej ängslas för att mossrivare skulle ta bort gräset ihop med mossan. Men det ser ju ej så fint ut efter att man har rivit dän eländet. Gräset blir plötsligt kalt samt man får fläckar där mossan en gång satt.

Med mossa i gräsmattan vad göra är det massor som undrar och mossrivning kan kännas som det ultimata svaret då den handgripligen innebär att man får undan stora partier mossa. Det kan helt enkelt kännas tillfredställande att samla ihop stora högar av mossa i en skottkärra men det betyder icke att det här är den bästa mossbekämpning som finns. Länk till ytterligare detaljer

Bättre sätt att ta kål på mossan på

Det finns andra sätt att avverka mossa på. Man kan till exempel använda sig av järnsulfat och vatten (100-200 gram till 10 liter vatten) för att ha ihjäl mossan. Det här kommer inte att utplåna ogräs i gräsmattan men mossan kan man bli av med utan att röja. Mossan kan blott ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset.

Den som väljer att tillämpa järnsulfat mot mossan ska emellertid fundera på att man också måste gödsla för att få ultimata resultat. Detta fastän järnsulfatet är ett näringsämne för gräs som ger grönare gräs.

allt-fraktfritt.se finns en spridarbom till vattenkanna så kan kvickt kan vattna ut järnsulfatblandningen. Där finns likaså en “ejektordunk” på 2,5 L som kopplas på trädgårdsslangen.

Järnsulfatblandning 200-250 g + vatten i volymen 1 liter fylls i dunken. Trädgårdsslangen kopplas på och så sprutar man gräsmattan, koncentratet i dunken späds ut 20 ggr. Snabbt samt jätteenkelt, fungerar också med Fulstopp.

Välj en metod som medför ett helhetstänk

Oavsett ifall man väljer att röja mossan med mossrivare eller ifall man föredrar järnvitriol (ett annat namn på järnsulfat) mot mossa så ska man tänka på att ständigt jobba med en helhetsmetod. Det är sällan så att en sak kommer att ge en förnäm gräsmatta. Man tvingas utföra lite mer än noppa bort mossan.

För att gräset ska övermanna mossan så behöver det gott om näring och det behöver likaså vara tjockt. Det här gör man genom att gödsla, så mer gräs, och givetvis även genom att få bort ogräs.

Ifall du ser på en metod för att få bort mossan i trädgården samt inser att den har många skilda punkter som visserligen kräver mer jobb men som tyder på att man här tittar på mer än själva mossan så har du sannolikt hittat rätt

Var därefter enveten och vik inte från metoden! Det här är ett felsteg som flera gör för att efteråt gnälla på att det inte fungerade. Med tiden så kommer det att funka med mossrivning såväl som med andra metoder.

Sprider man mossan i trädgården med mossrivaren?

Du kanske har hört att man faktiskt sprider mossans sporer med mossrivaren och det stämmer. Man kan få en händelse där man får mer mossa än tidigare för att man med mossrivare sprider sporer över hela gräset. Det är alltid bra att röja I kombination med att bruka järnsulfat.