Att måla hus – saker att tänka på

Att måla hus är inte alltid världens enklaste sak, trots vad reklamerna antyder. Det är ett par saker man ska tänka på när man inser att det är dags att måla om huset, igen. Valet av inte bara kulör utan framför allt färgkvalitet är självklart det viktigaste. Lägg därtill hur man målar samt förarbete, så blir husmålningen inte något man åstadkommer i en handvändning. Men om man till det adderar hur utomordentligt vackert ett nymålat hus är, så är det nästan jämt värt mödan.

Färg till fasadmålning innefattar två saker, pigment och bindemedel. Bindemedlet kan antingen vara linolja, alkydolja alternativt vatten. Pigmentet å sin sida är antingen naturligt eller syntetiskt framställda.

Färgburkarna innehåller likaså tillsatser, så som gift mot mögel, dels därför att undvika mögel i färgburken, dels därför att undvika det på den målade fasaden. Tidigare var det mycket vanligt med giftmängder i färgen, men efter strängare bestämmelser har det lett till att färgen har blivit relativt fri från gifter.

Giftfri färg är oerhört lovvärt, men dessvärre leder det inte allt för sällan till att svartmögel och alger så småningom får fäste i fasaden som får de karakteristiska svarta mindre prickarna. Detta kan framträda efter enbart ett par månader efter att man har målat huset. För att bli fri från algerna samt möglet får man då lov att rengöra med algtvättmedel, vilket i sin tur kanske inte alla gånger är någonting bra för miljön det heller. I skrivande stund finns ingenting bättre alternativ och väntan på en giftfri, mögelavstötande färg är stor.

Idag har man bara två möjligheter, spruta på Tvärstopp
utanpå färgen för ett skydd upp till 10 år alternativt Fulstopp
för ett skydd upp mot 4-5 år.

Vad ska man använda för bindemedel då? Olje- eller vattenbaserat? Oljefärger, som innehåller exempelvis alkyd- eller linolja anses äga mycket bra förmåga att tränga in i träet och bildar då ett gott skydd mot vatten och fukt. De skänker också fasaden en skinande yta. Vattenbaserade färger kallas för slamfärger och i den gruppen ingår t.e.x. Falu rödfärg. De är inte vattenprotektiva överhuvudtaget, men å andra sidan är de totalt öppna för eftertork. En fasad målad med slamfärg får en glanslös yta.

Även förarbetet varierar mellan diverse typer av färgval, dock inte i så stor utsträckning. I stort sett eftersöker man att få bort all onödig färg som annars kan flagna när man har målat. När det handlar om att måla hus med både olje färger innebär förarbetet att man skrapar bort färgflagorna med hjälp av valfri variant av skrapa – det finns en uppsjö olika på marknaden, allt från billiga enkla trekantsskrapor till avancerade med hårdeggsblad som man kan ersätta. Har man slamfärg så räcker det med att borsta fasaden med en robust stålborste för att få bort onödig färg.

Vart femtionde år behöver man dessutom genomföra en mer heltäckande fasadrengöring, ungefär som en renovering av husets kulör. Då tar man bort all färg ner till träet med hjälp av värmepistol och skrapa.

När man har lyckats utse färg och skrapat rent huset så är det bara att sätta igång med det roliga – att måla. Det är bra att tänka på att ha bra penslar när man ska måla stora ytor, den pensel som är dyrast i butiken kan mycket väl vara billigast i längden! En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ställer sig och börjar måla hej vilt är att känna till i vilken ordning man bör måla allt, ha en god arbetsorganisering helt enkelt. Vart bör man börja? Bör hela huset målas om i år, eller kanske halva kommande år? Vilka fasader bör i så fall målas i år?

Ska man penselmåla alternativt sprutmåla huset? Sprutmålning med de nya Wagnersprutorna är mycket snabbare, man kommer åt överallt. Framförallt är det betydligt roligare.

Har man genomfört alla förberedelserna ordentligt så är det, trots en aning slit, inte så avancerat att måla hus, men resultatet blir fantastiskt!