Är det farligt att bearbeta trä med järnvitriol inomhus?

Förvånas du när du hör de som säger att det behandlat golv med järnvitriol inomhus? Det kanske låter en aning underligt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat och vatten för att processa gräsmattan mot mossa alternativt en blandning som är till för att behandla och påverka husväggar och andra träpartier utomhus.

mossa gti

Har man trägolv och trämöbler som kan behöva behandlas så är det sannerligen inte så dumt att ta till järnvitriolen. Det enda som man ska betänka är hur man ska utföra jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte alla som tycker om den kulör som uppstår då man behandlar en framsida med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man måste mixa till den färdiga färgen. Man eventuellt får tillägga såpa och vatten för att få rätt konsistens. Sedan så kan man processa golv, vägg alternativt möbel med en vanlig pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med möjlig lackning alternativt annan ytbehandling.

Det man ska tänka på då man målar med järnvitriol inomhus är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som besvärlig ifall man andas in det i alltför stor mängd. Det är betydelsefullt att man har god lufttillförsel både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det förstås också betydelsefullt att förbereda arbetet på rätt sätt. Skydda golv samt andra möbler med överdrag och se till att det finns väl om plats för arbetet. Skyddskläder samt handskar är också att förespråka.

Är det farligt att arbeta med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Ifall du skaffar en färdig produkt så kan den ha en lätt stickande lukt men den ska inte vara riskfull.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till massor olika saker såsom kur av mossa i gräsmatta samt på tak och även inom läkemedel. När du behandlar trämöbler eller trägolv med järnsulfatet så kommer det att ske en reaktion som gör att järnsulfatet därefter sitter hårt i träet.

Behandlar du på rätt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det verkligen ingenting att oroa sig för. Med ett skikt av olja alternativt lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Mer info: På den här sajten järnsulfat mossa.

Hantering av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju även behandla en möbel som är konstruerad av trä och det finns det rentav många som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten och diskmedel och därpå så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att handla billigt i skilda storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns också smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte sällsynt att se att träet har blivit mörkare. En del tycker att detta är hur bra som helst och roar sig ofta med att måla med järnvitriol inomhus medan andra alls inte tycker om färgnyansen. Ett förslag kan vara att börja med att prova på en träbit för att vara fullständigt införstådd med den färg som man kommer att få innan man ger sig på en hel möbel alternativt ett golv.