Under en arbetsdag är det viktigt att inta mycket vatten

Vatten är jordens största beståndsdel, vilket även återspeglas i de organismer som lever här. Samtliga levande organismer på jorden är beroende av vatten och människan är minsann inget undantag. Våra kroppar har mellan 60-80 % vatten i sig och detta vatten fyller massor av skilda funktioner – allting från temperaturregulator till smörjmedel och transportör av näringsämnen.

Vattnet lämnar våra kroppar på fyra annorlunda sätt – genom urin, avföring, svett och utandningsånga. Det är betydligt mer vätska som lämnar oss än vi generellt är medvetna om och att fylla på vätskenivån är otroligt betydelsefullt. På endast ett par-tre dagar utan vatten är vi så svårt uttorkade att vi dör. Det kan jämföras med hur länge vi kan gå utan föda, vilket i vanliga fall är åtskilliga veckor.

sodastreamer kolsyrat vatten smakerlemonadvichyvattenmineralvatten

Självfallet är det inte vatten enbart i rent vatten utan i nästan allting vi äter. Frukt och grönsaker t. ex. brukar innehålla 70-90 % vatten, så genom mat får vi i oss en hel del, dock långt ifrån nog. Experterna är aningen oeniga men om man dricker mellan 1-2 liter vatten per dag, utöver det man får i sig genom maten, så är man definitivt på den säkra sidan. Om man svettas massor, stressar eller tränar så ska man dricka än mer. Man kan inte jämt förlita sig på att törsten meddelar en när man bör fylla på vätskenivån då törst oftare är en indikator på ett överskott av salt eller socker.

Får man vätskebrist – vilket är en oerhört vanlig åkomma – så brukar det i början visa sig genom att munnen blir torr, man känner sig eventuellt en aning varmare, man blir slö, matt alternativt trött och man tappar sin koncentrationsförmåga. Därefter är det normalt att man får huvudvärk och kanske känner sig lättirriterad. Få människor knyter dessa symptom till vätskebrist och antar vanligtvis att det handlar om egentlig trötthet alternativt att man kanske är på väg att bli sjuk. Man dricker kaffe och får en kick och tror sig vara botad. Problemet är att kaffe är vätskedrivande och när energikicken från koffeinet har lagt sig så är man åter med ett ännu sämre utgångsläge än tidigare.

Vätskebrist är särskilt vanligt förekommande på jobbet. Man fokuserar hårt på sina arbetsuppgifter men glömmer att dricka med jämna mellanrum. Kaffekicken blir en vana och allting som oftast känner man sig seg och ofokuserad. Något som allt fler arbetsgivare idag inser är vikten av att förse sina anställda med friskt, gott samt lättillgängligt vatten i en attraktiv miljö. Har man en vattenautomat med kylt vatten, både slätt samt kolsyrat, så ökar intaget av vatten dramatiskt på arbetsplatsen. Detta gynnar naturligtvis både anställda samt arbetsgivare på ett kortsiktigt samt långsiktigt plan.

De flesta vattenautomater idag har två kranar – en med slätt vatten och en med bubbelvatten. Vi svenskar dricker mycket kolsyrat vatten och de senaste åren har intresset för smaksatt, kolsyrat vatten sannerligen skjutit i höjden.

Aromhuset har gett ur 20 smaker för kolsyrat vatten, det är aromer som man personligen tillsätter sitt köpta eller hemkolsyrade vatten. Dessa aromer har gjort kraftig succé då de motsvarar dagens höga krav på hälsosamma och goda produkter genom att vara fullt befriade från både socker och sötningsämnen.

Nu lanserar Gert Strand AB – som ligger bakom Aromhuset – sex av smakerna i en större flaska som har pumpkork. Den är särskilt framtagen för att användas till vattenautomaterna som finns ute på arbetsplatserna och rymmer hela 270 ml arom, vilket räcker till ca 58 liter vatten.

Smakerna som har valts ut till det nya format är äpple, granatäpple, hallon, blåbär, melon och persika. Det är desamma som de som finns i de mindre flaskorna men doseringen skiljer sig något. Ett pumptag är lagom till 150 ml vatten – alternativt en vanlig plastmugg av standardsort. Vill man fylla en halvlitersflaska med gott bubbelvatten så tar man i 3-4 pumptag av aromen.

Med Aromhusets smaker på jobbet så blir det ännu lättare att minnas det ack så viktiga vattnet.